Wonderbroeders

5,8 details

  • 15 Min
  • Komedie
  • Nederland
15 Min Nederland

Het verhaal van een groep monniken dat zich staande probeert te houden in de materialistische moderne wereld. Als de gemeente hun klooster wil annexeren, leidt dat tot spanningen tussen de mannen. Dan gebeurt het wonder: er stroomt bloed uit het Jezusbeeld! Het klooster staat volop in de belangstelling, maar of de heren daar nu zo blij mee moeten zijn...

Regie
Johan Timmers
Cast
Gene Bervoets, Thomas Acda, Kees Hulst, Bert Luppes, Ton Kas, Cecile Heuer, Eva Duijvestein, David Lucieer, Leendert de Ridder, Nick Golterman, Noortje Herlaar, Ivo Martijn, Elsa May Averill, Roberto Genta, Domenico la Ferrara.
Release
02.10.2014
Release NL
02.10.2014
Release DVD
17.02.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Johan Timmers | Cast: Martin van Waardenberg (Dominicus), Thomas Acda (Johannes), Kees Hulst (Paulus), Ton Kas (Franciscus), Egbert Jan Weeber (Lucas), Noortje Herlaas (Jessica), Bert Luppes (bisschop Heijntjes), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2014

De Rooms-Katholieke Kerk heeft zwaar te lijden onder de toenemende secularisatie. Maar ook de doorgeslagen commerciedrang van de moderne maatschappij eist zijn tol. Het bisdom is overstag gegaan en heeft het klooster in het Brabantse Wanroij van de hand gedaan. Omdat het geloof toch geen toekomst meer heeft en er na de dood van een Afrikaanse broeder nog maar vijf geestelijken in de abdij vertoeven, kan er wel een wellnessresort voor in de plaats komen. Het handjevol kloosterlingen kan terecht in een streng stilteklooster in het fictieve Achelen. “De Belgen zijn immers ook Gods kinderen,” aldus de machtsbeluste bisschop Heintjes. Dat de sfeer in een Siberisch strafkamp gezelliger is, is volgens de kerkbons een kulargument. De vijf monniken onder leiding van de dementerende abt Paulus kunnen enkel hopen op een wonder. Al dan niet door toedoen van de mens.

De vlakke relikomedie Wonderbroeders wordt geplugd als het nieuwste werkje van de makers van De Marathon. Nu roepen producenten wel vaker vergelijkingen op met vorige projecten om zo bezoekers lekker te maken, maar in dit geval roept het torenhoge verwachtingen op die het onmogelijk kan waarmaken. De grootste overeenkomt tussen beide komedies is de aanwezigheid van hoofdrolspeler en schrijver Martin van Waardenberg. Zijn opzet is dit keer een stuk ingetogener, zoals dit nu eenmaal past bij een verhaal dat zich afspeelt in een klooster. De grappen zijn grotendeels verbaal van aard en personages een stuk minder uitgesproken. Dit had eigenlijk ook niet anders gekund, want niemand zit te wachten op platte humor verwoord en vertolkt door een stel idioten in pijen. Het had dan al snel iets enorm schijnheiligs gekregen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Wonderbroeders Nieuwsberichten