Blu-ray recensie 'Wonderbroeders'

Prima uitgave van een geinige Nederlandse film.



Regie: Johan Timmers | Cast: Martin van Waardenberg (Dominicus), Kees Hulst (Abt Paulus van Liersen), Thomas Acda (Johannes), Ton Kas (Fransiscus), Egbert Jan Weeber (Lucas) | Speelduur: 88 minuten | Bioscooprelease: 2 oktober 2014 | FilmTotaal recensie: 2.5 ster

Van de makers van De Marathon, kwam afgelopen jaar een nieuwe komedie uit in de bioscoop, Wonderbroeders. De ontvangst was beduidend minder positief dan die van zijn voorganger, maar toch lijken de meeste mensen de film nog een redelijke komedie te hebben gevonden.

Voor het maken van de film zaten de castleden blijkens een interview met RTL Boulevard, enkele weken in een klooster. In het hotel daar vlakbij amuseerden ze zich goed: "Ze hadden lekkere Leffe biertjes," aldus Martin van Waardenberg. "En dan ga je helemaal los natuurlijk," vulde Kees Hulst aan. Dat ze zich geamuseerd hebben, blijkt wel uit het eindproduct, dat nu dus op Blu-ray te krijgen is.

Synopsis

Centraal staan vijf monniken, die harmonieus samenleven in het klooster van Wanroij. Totdat er ineens een stel bouwvakkers de rust komt verstoren. De kerkleider heeft hun klooster en de grond verkocht aan de gemeente, die er een commercieel wellness resort van wil maken. De broeders wringen zich in allerlei hilarische bochten en zetten alles op alles om de plannen voor deze 'turkse stoomzooi' tegen te gaan. Wanhoopsdaden die niet bepaald hoopgevend zijn. En dan openbaart er zich een wonder! Ze lijken gered, maar hun leven staat vanaf dan totaal op zijn kop...

Waardering

De ontvangst van Wonderbroeders is redelijk. Recensent Arjan Welles geeft de film in zijn recensie 2,5 sterren. "Het venijn zit hem in deze lichtzinnige komedie helaas niet in de staart. Het slot is namelijk uiterst teleurstellend, want het mondt uit in de vraag waar al dit gedoe nu toe heeft geleid."

Ook op IMDb was men gematigd positief. Daar scoort de film een 5,7 op basis van 180 stemmen. Op onze eigen filmpagina is er pas één stem en daarmee heeft de film op dit moment een zes.

Box Office

Aan de box office haalde Wonderbroeders 800.449 euro op. Daarmee staat deze op de 78ste plek, als je kijkt naar films die in Nederland werden uitgebracht in 2014. In de openingsweek draaide Wonderbroeders op 94 schermen en ging deze op de zesde plaats in première. Gemiddeld werd er in die week 1.858 euro verdiend. Na zes weken was het gedaan voor Wonderbroeders.



Blu-ray: Wonderbroeders | Discs 1 | Retail release: januari 2015 | Beeld: 1080p HD (16 : 9) | Geluid:: Nederlands DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Engels | EAN: 8-716777-950418 | Met dank aan: AFilm

De Blu-ray uitgave van Wonderbroeders bestaat uit een reguliere keepcase zonder poespas. Voorop staat de filmposter en verder nog de tagline Van de scheppers van De Marathon. Kijk je achterop, tref je een reeks foto's aan van de productie, die een algemeen beeld geven van wat er in de film te zien valt. Verder een synopsis en de gebruikelijke technische details.

Extra's zijn er helaas niet op deze uitgave. Wel zijn er drie trailers toegevoegd voor andere films van AFilm: Pak van mijn Hart, Bro's en Ho's en Het Diner. Die worden automatisch afgespeeld als je de schijf in je Blu-ray speler doet en zijn over te slaan.

Beeld & geluid

Het beeld is net als de keepcase zelf weinig bijzonder. Wonderbroeders is een gewone Nederlandse komedie, met zo hier en daar wat dramatische elementen. Er zitten weinig uitzonderlijke shots in de film, maar dat voorkomt niet dat de kijkervaring prima is. De beeldkwaliteit is namelijk goed en zo hier en daar wordt de diepte goed overgebracht. Denk daarbij aan een van de beginscènes, waarbij zich op de achtergrond vanalles afspeelt. Verder is geheel scherp en zijn de kleuren natuurlijk.

Het geluid is verder ook weinig bijzonder. De dialogen zijn goed te volgen en de muziek neemt nergens de boventoon. Ook hier valt weinig op aan te merken; de kwaliteit is precies wat we de afgelopen tijd zijn gaan verwachten van A-film, namelijk hoogstaand.

Conclusie: Prima uitgave van een geinige Nederlandse film

Een wonder is deze Blu-ray uitgave allerminst. Maar echt iets op aan te merken valt er ook niet, op dit extra's-loze product. Die extra's missen we niet echt, want het gaat hier om een komedie, zoals die er wel meer gemaakt worden. Of cast en crew echt bijzondere dingen te melden hadden, is natuurlijk nog gissen, maar we gaan er vanuit van niet. Het beeld en de audio zijn verder goed en de kijkervaring is daarmee goed. Een aanrader, als je van dit soort films houdt.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair