De Marathon (2012)

Van deze oude verstokte Rotterdammers die de marathon willen lopen om hun hachje te redden ga je ogenblikkelijk houden.
play

7,6 details

  • 107 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Sport
  • Nederland
107 Min Nederland

De Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico werken gebroederlijk samen in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet al te best. Het viertal komt op het lumineuze idee zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam om op die manier de garage van de ondergang te redden. Voor de maten staat er met de voorbereidingen op deze prestigieuze loop en het redden van de garage echter meer op het spel dan alleen het halen van de finish...

Regie
Diederick Koopal
Cast
Frank Lammers, Manuel Broekman, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Stefan de Walle, Mimoun Oaïssa, Dragan Bakema, Cynthia Abma, John Buijsman, Mahjoub Benmoussa, Nanette Drazic, Aat Ceelen, Sofieke de Kater, Jung Sun den Hollander, Herman den Blijker.
Release
18.10.2012
Release NL
18.10.2012
Release DVD
19.02.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Diederick Koopal | Cast: Stefan de Walle (Gerard), Martin van Waardenberg (Leo), Frank Lammers (Kees) Marcel Hensema (Nico), Dragan Bakema (Tony), Mimoun Oaïssa (Youssoef), Loes Luca (Hannie), Annet Malherbe (Nel), Jaap Spijkers (Arts), Gerard Meuldijk (Hans Hensepeter), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2012

Er bestaan literaire theorieën die ervan uitgaan dat er maar een handjevol basisverhalen bestaan waar elk boek vervolgens lustig op los varieert. De kenners zijn het er vervolgens niet over eens hoeveel verhalen dit dan zijn, want hun aantallen lopen uiteen van slechts een basisgegeven (namelijk ‘conflict’) tot enkele tientallen. Wat voor literatuur geldt, gaat ook op voor film. Nagenoeg elk plot is te passen in een basismal, waarbij voor film ook nog eens geldt dat je sneller dan bij literatuur of toneel vergelijkingen tussen titels kan trekken. Wat goed van slecht onderscheidt, is hoe dit basisgegeven verder wordt aangekleed en opgevuld. De makers van De Marathon hebben dat in ieder geval goed begrepen.

In het geval van dit oer-Hollandse komische drama vallen er, om daar maar gelijk vanaf te zijn, al snel overeenkomsten aan te wijzen en parallellen te trekken met The Full Monty. Sheffield is vervangen door Rotterdam; de strippende werkloze metaalarbeiders zijn in dit geval garagemonteurs die hun zaak moeten zien te redden door de marathon van de havenstad te volbrengen. Toch is het regiedebuut van Diederick Koopal geen slaafse vertaling van de Britse komedie, noch is de kunst afgekeken van soortgelijke recente werkjes als bijvoorbeeld Calendar Girls of Clint Eastwoods Space Cowboys. Dit compliment komt grotendeels voor rekening van de originele geest van cabaretier en acteur Martin van Waardenberg, die niet alleen een van de hoofdrollen, maar ook het uitermate humoristische scenario voor zijn rekening nam. De vertolkingen van zijn medespelers maken het plaatje compleet.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

De Marathon Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

hansbeer

"...Eens met bovenstaande; echt een goeie Nederlandse film, met humor, veel grofheid, en ieder zijn eige......"

MackMalloy

"...Geslaagde combinatie van een lach & een traan. On-Nederlands goed, aanrader!..."

ousty

"...Zeer goede film:D ik hou van nederlandse films maar deze springt er wel een beetje bovenuit..."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

De Marathon

acties