Bittersweet

Bittersweet (2014)

7,3 details

  • Documentaire
  • Drama
  • Sport
  • Nederland
  • Verenigde Staten
  • Zweden

De vrouwelijke bokser Diana Prazak wil de beste van de wereld worden en neemt daarom een zeer ambitieus besluit door op een uitnodiging in te gaan om tegen de wereldkampioen en nummer 1 van de wereld Frida Wallberg te vechten. Beide vechtsters zijn totaal verschillend. De onverslaanbaar geachte Frida is een prachtige verschijning met blond haar en krijgt volop aandacht van media, sponsoren en fans. Diana daarentegen knoopt de eindjes aan elkaar en is in de anonimiteit bezig met haar gepassioneerde training. Bijzonder is echter dat zij getraind wordt door zesvoudig wereldkampioen Lucia Rijker. Bittersweet volgt deze twee vrouwen en bouwt op naar een dramatische wending. Is dit waar Diana het allemaal voor deed?

Regie
Marieke Niestadt
Cast
Lucia Rijker, Diana Prazak.
Release
02.10.2014
Release NL
02.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Marieke Niestadt | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2014

Documentairemaakster Marieke Niestadt werd geheel buiten haar schuld in een onmogelijke spagaat gebracht. Terwijl ze de intensieve training van de Australische bokser Diana Prazak op weg naar het wereldkampioenschap vastlegde, keek het noodlot Niestadt recht in het gezicht aan. Het is een wending waarover in deze recensie niet verder zal worden uitgeweid. Wat volgde is de haast onmogelijke beslissing om wel of niet iets met het catastrofale gegeven te doen. Als filmmaakster droom je wrang genoeg van een dergelijke ontwikkeling, omdat het nu eenmaal je documentaire een geheel andere richting opstuurt. Maar ethisch gezien is het discutabel om zomaar door te gaan met filmen. Gelukkig wist Niestadt de goedkeuring van alle betrokkenen te krijgen en kon ze haar eerste lange documentaire Bittersweet toch nog uitbrengen. Het zorgde eveneens voor een nieuwe titel die Niestadts dilemma perfect samenvat.

Diana Prazak begint pas op latere leeftijd aan een bokscarrière. Ze herbergt geen uitzonderlijk talent, maar weet zich in de bokswereld op te werken door haar ongekende doorzettingsvermogen. Tegenslag maakt haar alleen maar sterker en Diana is dan ook vastbesloten om het wereldkampioenschap af te pakken van haar Zweedse concurrente. Gedurende haar trainingstraject vangt Prazak de aandacht van voormalig boksster Lucia Rijker. Rijker woont inmiddels in de Verenigde Staten en heeft zich na wat klusjes in Hollywood opgeworpen als trainster. Diana en Lucia blijken een gouden combinatie en werken dan ook gezamenlijk toe naar het allesbeslissende kampioenschap in Zweden. Hierbij komt Lucia's boeddhistische levensfilosofie goed van pas om Diana rustig en in balans te houden.

videotrailers & clips