Schone handen (2015)

Jeroen van Koningsbrugge heeft betere dramatische rollen gespeeld dan die van een drugsvader met een vet Amsterdams accent.
play

6,4 details

  • 108 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Nederland
108 Min Nederland

Sylvia en Eddie leiden een goed leven in Amsterdam oud-Zuid. Ze hebben twee kinderen. De rijkdom komt van een bloeiende drugshandel, geleid door Eddie. Een brute politie-inval schudt de boel wakker en dan besluit Sylvia de boel te willen ontvluchten. Maar Eddie zal dat niet toestaan, want ze weet veel te veel.

Regie
Tjebbo Penning
Cast
Thekla Reuten, Angela Schijf, Cees Geel, Nino den Brave, Teun Kuilboer, Frederik Brom, Bente Fokkens, Bart Klever, Poal Cairo, Tjebbo Gerritsma, Trudy de Jong, Marcel Faber, Jenne Decleir, Camilla Siegertsz, Han Oldigs, Dimitry Loubry.
Release
10.09.2015
Release NL
10.09.2015
Release DVD
12.01.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Tjebbo Penning | Cast: Jeroen van Koningsbrugge (Eddie), Thekla Reuten (Sylvia), Teun Kuilboer (Charlie), Angela Schijf (Chantal), Bente Fokkens (Daphne), Nino den Brave (Yuri), Cees Geel (Brandsma), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2015

De naam Jeroen van Koningsbrugge zal bij velen vooral een glimlach oproepen. De acteur is bekend van zijn komische improvisaties in De Lama's, om zijn humoristische inbreng in diverse spelshows en natuurlijk vanwege zijn hilarische en rake typetjes in Draadstaal en Neonletters. De acteur is echter ook al enige tijd en niet onverdienstelijk aan de slag in serieuze rollen. Weinigen zullen helaas zijn prachtige, ingetogen hoofdrol in Links van filmmaakster Froukje Tan herinneren. Bekender is hij als politieagent naast vaste partner Dennis van de Ven in Smeris en van zijn bijrol in Hemel op Aarde. Er wordt vaak gesteld dat de scheidslijn tussen humor en drama flinterdun is. Voor Van Koningsbrugge kwamen deze disciplines perfect samen in het recente De Surprise van Mike van Diem. Maar een dunne scheidslijn betekent ook dat het gemakkelijk mis kan gaan. Grotesk en onbedoeld lachwekkend is dan ook de hoofdrol van de Brabander in het misdaaddrama Schone Handen naar een boek van René Appel.

Dienstdoend regisseur Tjebbo Pennings maakt een valse start en dat komt eigenlijk nooit meer helemaal goed. De Appel-verfilming kampt namelijk met een groot geloofwaardigheidsprobleem. Met vet aangezette Amsterdamse accenten zetten Van Koningbrugge en zijn tegenspeelster Thekla Reuten een gekwelde gangsterfamilie neer. Eddie doet iets groots en dreigends in de drugswereld en vrouwlief Sylvia plukt er de vruchten van in ruil voor haar zwijgzaamheid. De twee kinderen van het volkse gezin, dat zijn toevlucht heeft gezocht in een riant onderkomen in Oud-Zuid, hebben geen flauw idee waarmee hun vader hen onderhoudt. Als een goede vriend door wat een liquidatie lijkt om het leven komt, wordt het voor Sylvia steeds moeilijker om de andere kant op te kijken. Bovendien heeft ze er haast een dagtaak aan om haar kroost weg te houden van de smerige zaakjes van haar man. Maar Eddie heeft een immense invloed op zijn vrouw. Met het vooruitzicht op het verwezenlijken van haar grote droom (een eigen strandtent), weet hij haar in te palmen en vooral haar mond te laten houden. Het is echter een kwestie van tijd voordat Sylvia inziet dat ze zich maar beter uit de voeten kan maken.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Schone handen Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Schone handen

acties