The Zookeeper's Wife (2017)

They gave all they had to save all they could

Op feiten gebaseerd heldenverhaal uit de Tweede Wereldoorlog legt de nadruk op lieflijke momenten en een boodschap van hoop.
play

6,4 details

  • 124 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Historisch
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
  • Tsjechië
  • Verenigd Koninkrijk
124 Min Verenigde Staten

Het waargebeurde verhaal van de werknemers van de dierentuin van Warschau, Jan en Antonina Zabinski, die honderden mensen en dieren redden tijdens de Nazi-invasie.

Regie
Niki Caro
Cast
Jessica Chastain, Daniel Brühl, Michael McElhatton, Johan Heldenbergh, Iddo Goldberg, Brian Caspe, Thomas Kijas, Anna Rust, Goran Kostic, Shira Haas, Slavko Sobin, Efrat Dor, Timothy Radford, Junes Zahdi, Val Maloku, Magdalena Lamparska, Martha Issová, Frederick Preston, Yaz Canli, Viktoria Zakharyanova, Daniel Ratimorský, Theo Preston.
Release
31.03.2017
Release NL
04.05.2017
Release DVD
20.09.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Niki Caro | Cast: Jessica Chastain (Antonina Zabinski), Johan Heldenbergh (Jan Zabinski), Daniel Brühl (Lutz Heck), Timothy Radford (jonge Ryszard Zabinski), Val Maloku (oudere Ryszard Zabinski) e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2017

Net als het afgelopen week uitgebrachte Alone in Berlin volgt The Zookeeper's Wife een echtpaar dat in het geheim op eigen wijze weerstand biedt tegen het naziregime. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Amerikaanse schrijfster Diane Ackerman - in het Nederlands vertaald als Antonina's Dierentuin -, dat weer geïnspireerd is op de dagboeken van titelheldin Antonina Zabinski. Het is niet moeilijk te zien waarom bij zowel een boek als een film het leven van Antonina en haar man Jan tijdens de Tweede Wereldoorlog als basis is gebruikt. Het stel bood namelijk met gevaar voor eigen leven honderden Joden een tijdelijke schuilplaats in hun dierentuin gedurende de Duitse bezetting. Op het witte doek levert dit als resultaat een Schindler's List-achtig plot op, waarin een lieflijke dame de notoire playboy vervangt als protagonist, en de duistere spanning in zwart-wit plaatsmaakt voor een kleurrijk decor en hoopvolle moraal.

We volgen Jan en Antonina gedurende ruim zes jaar. Van vlak voor het uitbreken van de oorlog in 1939 tot en met de wederopbouw in 1946. In een twee uur durende vogelvlucht slaagt regisseur Niki Caro erin de achtbaan van emoties - van boosheid en verdriet tot vreugde - die personages doorlopen over te brengen. Een bijeffect van de grote tijdspan en het grote aantal personages die voorbijkomen, is dat er weinig ruimte overblijft voor uitdieping van gebeurtenissen en bijrollen. Daarnaast is het dierenfluisteraartalent dat hoofdpersoon Antonina regelmatig tentoonspreidt wat moeilijk te geloven en wordt de film bij vlagen wel erg dweperig. Bijvoorbeeld wanneer ze met een babydromedaris als escort door de dierentuin fietst, al 'goedemorgen lieverd' koerend tegen al haar gekooide schatten. Het is te danken aan het charisma en talent van Jessica Chastain, dat de zookeeper's wife desondanks de sympathie van het publiek weet te winnen en vasthouden. Met name in contrast en interactie met Duitse zoöloog Lutz Heck, onder wiens bevel de dierentuin gedurende de bezetting valt, ontwikkelt Antonina zich al snel van een ogenschijnlijk lieflijk en naïef typetje tot een rond personage.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Zookeeper's Wife Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Zookeeper's Wife

acties