5,6 details

  • 110 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Frankrijk
  • België
110 Min Frankrijk

Kerstmis 1977, Charlie Chaplin is net overleden en de hele wereld is in rouw. Aan de oevers van het Meer van Genève overtuigt Eddy, een Belgische dronkaard, zijn maat Osman, een Algerijnse immigrant, om het lichaam van de acteur te ontvoeren en losgeld te vragen om uit de ellende te raken...

Regie
Xavier Beauvois
Cast
Benoît Poelvoorde, Chiara Mastroianni, Peter Coyote, Roschdy Zem, Olivier Rabourdin, Adel Bencherif, Nadine Labaki, Marilyne Canto, Xavier Maly, Dolores Chaplin, Séli Gmach, Roland Noirjean, Eugène Chaplin, Jean-Daniel Bigler, Arthur Beauvois.
Release
30.08.2014
Release NL
02.07.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Xavier Beauvois | Cast: Benoît Poelvoorde (Eddy Ricaart), Roschdy Zwem (Osman Bricha), Séli Gmach (Samira), Chiara Matroianni (Rosa), Dolores Chaplin (Oona O’Neill), e.a. Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2014

De Waalse acteur Benoît Poelvoorde, ooit voorzitter van de jury van het Filmfestival van Cannes, heeft de lach aan zijn kont hangen. Poelvoorde heeft weliswaar ook wel wat serieuze rollen op zijn naam staan, maar de Belg is toch vooral bekend geworden vanwege zijn komische rollen. De contrasten die de acteur neer weet te zetten, komen op pijnlijke wijze naar voren in het komische drama La Rançon de la Gloire. Hierin speelt de Walloniër crimineel Eddy die vlak voor Kerst uit een Zwitserse gevangenis wordt ontslagen en onderdak vindt bij een Algerijns maatje dat hem kennelijk nog iets schuldig is. Wat Poelvoordes personage op zijn kerfstok heeft wordt niet duidelijk, maar een ernstig geldgebrek van vriend Osman leidt tot een verregaand en provisorisch uitgedacht crimineel plannetje. Ondertussen valt Eddy in als clown in het circus. De misdaad is behoorlijk ernstig, maar regisseur van dienst Xavier Beauvois maakt er een gebbetje onder vrienden van.

Beauvois kondigt zijn tragikomedie aan als zijnde gebaseerd op ware gebeurtenissen. Dan moet je je altijd even achter je oren krabben. In dit geval sluit hij aan bij het verhaal dat het graf van de vermaarde Charles Chaplin vlak na zijn dood tijdens de Kerst van 1977 door twee immigranten leeggeroofd werd. De grafschenders verborgen de kist en probeerden de rouwende nabestaanden van Chaplin losgeld af te troggelen. Beauvois, bekend van het beklemmende kloosterdrama Des Hommes et des Dieux, heeft de Poolse en Bulgaarse criminelen vervangen door Eddy en zijn vriend Osman. Daar gaan we dus met 'gebaseerd op ware gebeurtenissen.' Lange tijd werd de verdwijning van Chaplins doodskist als een hoax beschouwd, maar de diefstal heeft daadwerkelijk plaatsgevonden in Zwitserland waar de filmmaker en acteur tot aan zijn dood woonde. De aanleiding, pardon het excuus, voor de misdaad in La Rançon de la Gloire is Osmans vrouw die in het ziekenhuis moet verblijven en een peperdure heupoperatie nodig heeft om weer te kunnen lopen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

La rançon de la gloire

acties