Timbuktu (2014)

Wonderschone wereldcinema in de eerste en enige Oscarinzending uit Mauritanië. Zelfs een eenvoudige herder is niet veilig voor de toorn van IS als het noodlot hem treft.
play

7,8 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Mauritanië
97 Min Frankrijk

Een herder en zijn gezin wonen in de duinen van Timboektoe. Daar leiden ze rustige leventjes, gewoonlijk vrij van jihadisten die vastbesloten zijn hun geloof te beheersen. Maar dan worden hun rustige levens plotseling ruw verstoord.

Regie
Abderrahmane Sissako
Cast
Hichem Yacoubi, Abel Jafri, Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Fatoumata Diawara, Layla Walet Mohamed, Mehdi A.G. Mohamed, Kettly Noël, Adel Mahmoud Cherif, Salem Dendou, Mamby Kamissoko, Zikra Oualet Moussa, Weli Cleib, Cheik A.G. Emakni, Yoro Diakité.
Release
12.12.2014
Release NL
26.03.2015
Release DVD
28.07.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Abderrahmane Sissako | Cast: Ibrahim Ahmed (Kidane), Abdel Jafri (Abdelkerim), Toulou Kiki (Satima), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2014

Sinds de aanslagen op de Twin Towers heeft onze westerse wereld te maken met een nieuwe realiteit, waarin de veiligheid die we sinds de Tweede Wereldoorlog ervaren niet langer vanzelfsprekend is. Het extremisme heeft de jaren na Al Qaida een nog ruwer gezicht gekregen met de oprichting van de Islamitische Staat dat slim gebruikt van de multimediale samenleving en zo ook in onze regionen psychologische terreur zaait. IS kent vele wijdvertakte jihadistische zusterorganisaties of zielsverwanten die uit naam van het geloof bevolkingsgroepen proberen te onderdrukken. Het vooruitzicht van een kalifaat met het juk van de sharia is weinig hoopgevend. Alle activiteiten van een bevolking moeten nut hebben. Voetballen of muziek maken is verboden.

Deze nieuwe regels die de bewoners van de Malinese stad Timboektoe krijgen opgelegd, worden met megafoon door de staten geschald. Alles wat het leven plezierig maakt, wordt uit de aderen van de Timboektanen geknepen. Het leidt tot taferelen die wonderschoon zouden zijn als de tragiek er niet vanaf zou druipen. Visueel hoogtepunt van de eerste en enige Oscarinzending van het West-Afrikaanse Mauritanië is een voetbalwedstrijd. De spelers zijn opstandig gekleed in felle shirtjes, shorts en sokken. Er wordt alleen wel gespeeld zonder bal. Dat kunnen de heersende moslimautoriteiten moeilijk als voetballen bestempelen. Voor de herders op de uitgestrekte vlaktes van Mali lijkt het jihadisme ver weg, maar de oorlogsstrijders mengen zich regelmatig in de zaakjes van herder Kidane en zijn gezin. Als door toedoen van een opstandige koe met de opmerkelijke naam GPS het net van visser Amadou wordt vernield, ontstaat een strijd tussen de twee mannen met catastrofale gevolgen. IS bemoeit zich al snel met het conflict en Kidane mag verantwoording afleggen aan een god die niet de zijne is.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Timbuktu Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Timbuktu

acties