Blu-ray recensie: 'Timbuktu'

Prima uitgave van een emotionele film.



Regie: Abderrahmane Sissako | Cast: Ibrahim Ahmed (Kidane), Abel Jafri (Abdelkerim), Toulou Kiki (Satime), Layla Walet Mohamed (Toya), Mehdi A.G. Mohamed (Issan) | Speelduur: 122 minuten | Bioscooprelease: 26 maart 2015 | FilmTotaal recensie: 4 sterren

Timbuktu is een film met actuele thematiek, die in 2014 gemaakt werd door regisseur Abderrahmane Sissako en zich afspeelt tijdens de korte bezetting van Timboektoe in Mali. De film werd internationaal goed ontvangen, mocht bijvoorbeeld meedingen naar de Palme d'Or in Cannes en werd genomineerd voor de beste buitenlandse film bij de Academy Awards.

Centraal staat Kidane, die samen met zijn vrouw Satima en hun dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu woont. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

Waardering

Met een percentage van 99% op RottenTomatoes is duidelijk dat Timbuktu goed ontvangen wordt door critici. "Prachtig samengesteld en uiteindelijk verontrustend," staat daar te lezen in de consensus. De film is verder erg actueel door zijn onderwerp en krijgt ook daarvoor lof. Onze recensent Arjan Welles gaf de film vier sterren. Volgens hem "biedt [regisseur] Sissako een kijk op een wereld en milieu die compleet onbekend zijn voor ons. Juist het mooie kleine verhaal van de herder afgezet tegen de groteske acties van IS, maken dit tot een weergaloos verhaal met universele en krachtige emoties."

Op IMDb heeft de film een 7,2 op basis van 5.895 stemmen. Daarvan gaven de meeste mensen een 7 (29,8%) of een 8 (27,8%). Tot slot staat Timbuktu op onze filmpagina na 4 stemmen op een 7,3.

Box Office

Hoeveel Timbuktu kostte om te maken weten we niet. Wel is bekend dat de film in de VS in totaal $1,076,075 verdiende. Dat deed de film over een periode van 121 dagen. Het openingsweekend vond plaats in 4 bioscopen en daar werd gemiddeld 11.278 dollar opgehaald. In totaal was het eerste weekend daarmee goed voor 45.110 dollar. Internationaal werd voor zover bij ons bekend nog zo'n 1 miljoen dollar opgehaald. Nederland was goed voor € 232.669. De film draaide hier gedurende vijf weken in de bioscopen en opende net, met 46.589 euro op 15 schermen.



Blu-ray: Timbuktu | Discs 1 | Retail release: juli 2015 | Beeld: 1080p HD (16 : 9 / 2 . 35 : 1 ) | Geluid:: Frans, Arabisch, Bambara, Engels 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Videoclip van Timbuktu Fasso EAN: 5-051083-091329 | Met dank aan: Cinéart / EscapeLab

De Blu-ray van de film wordt aangeleverd in een standaard keepcase. Voorop vinden we een filmposter die de drie hoofdpersonen tonen in een zeer relaxte state of mind. Het is een mooi beeld, dat laat zien hoe vredig het leven voor de hoofdpersonen was, voordat de boel zo mis gaat. De achterkant is verder lekker rustig en toont wat beelden van de film, vergezeld van een korte synopsis en wat reacties. Het geheel ziet er mooi uit.

Beeld & geluid

De manier van filmen van regisseur Sissako is slim. De woestijn kent immers weinig kleuren, maar dat compenseert de regisseur door erg levendige en felle kleuren te bruiken in zijn shots. Het geheel komt daardoor mooi tot zijn recht en is op televisie fijn om te kijken. Over de audio hebben we verder ook niet te klagen. Het geheel is goed te volgen en mooi gelaagd. Dialoog is helder te verstaan (mits je Frans, Arabisch en Engels spreekt). Geluiden als geweerschoten komen hard uit de boxen en dat past bij de reactive waar Sissako van hoopt, dat je die zult hebben bij het kijken. De balans is dus mooi gevonden.

Extra's

Er staat slechts één extra op deze Blu-ray uitgave en dat is de videoclip van het nummer Timbuktu Fasso. Het nummer hebben we onderaan deze Blu-ray review toegevoegd. Het is jammer dat er niet voor gekozen is om meer dan alleen deze clip toe te voegen. Op internationale edities is bijvoorbeeld een uitgebreid interview met de regisseur te vinden.

Conclusie: Prima uitgave van een emotionele film

Timbuktu is een ontroerende film, die de harde realiteit in de stad Timboektoe laat zien, ten tijden van de besetting door extremisten. De beelden en geluiden van de film van regisseur Sissako komen goed tot hun recht op deze uitgave, die helaas nauwelijks extra's heft.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair