Free State of Jones (2016)

Based on the incredible true story.

Matthew McConaughey in een vrije verfilming van het leven van verzetsstrijder en mensenrechtenactivist Newton Knight tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.
play

6,1 details

  • 139 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Oorlog
  • Biografie
  • Actie
  • Verenigde Staten

Free State of Jones is een film die zich afspeelt ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog, waarin Newton Knight uit Jones County uit het leger stapt en samen met enkele gelijkgestemde soldaten een nieuwe staat opricht: de Free State of Jones.

Regie
Gary Ross
Cast
Matthew McConaughey, Mahershalalhashbaz Ali, Keri Russell, Sean Bridgers, Christopher Berry, Gugu Mbatha-Raw, Lara Grice, Gary Grubbs, Joe Chrest, Juan Gaspard, David Maldonado, Jacob Lofland, Kerry Cahill, Matthew Lintz, Wayne Pére, Thomas Francis Murphy, Jill Jane Clements, Bill Tangradi, Liza J. Bennett, Brian Lee Franklin, Martin Bats Bradford, Donald Watkins, Jessica Collins.
Release
10.03.2016
Release NL
01.09.2016
Release DVD
18.01.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Gary Ross | Cast: Matthew McConaughey (Newton Knight), Gugu Mbatha-Raw (Rachel), Mahershala Ali (Moses), Keri Russell (Serena), Christopher Berry (Jasper Collins), e.a. | Speelduur: 139 minuten | Jaar: 2016

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen en dit gaat zeker ook op voor vrij zijn en je vrij voelen. Nadat zo’n honderdvijftig jaar geleden, na afloop van de Amerikaanse Burgeroorlog, de slavernij door toedoen van Abraham Lincoln werd afgeschaft, was de zwarte bevolking op papier wellicht vrij, maar wees de praktijk anders uit. Het was allemaal keurig geregeld in het dertiende amendement van de grondwet, maar in het zuiden werd de zwarte bevolking nog een heleboel ontzegd. In het noorden waren er zelfs nog staten die de slavernij in standhielden. Rassengelijkheid was dus met de afschaffing van de slavernij bij lange na geen feit en de segregatie was nog diepgeworteld in alle gelederen van de maatschappij. Het historische drama Free State of Jones vertelt het verhaal van Newton Knight die in de staat Mississippi een vrijstaat sticht en aldus weerstand biedt tegen de vechtende partijen tijdens de burgeroorlog.

Naar regie van Gary Ross maken we kennis met Jones die in 1862 als oorlogsslachtoffer uit de strijd strompelt. Hij gaat aan de slag als medicus bij het leger van de Geconfedereerde Staten om daar de zwaargehavende soldaten op te lappen. Ross toont ons de gruwelen van de oorlog, waarbij diepe vleeswonden en amputaties aan de orde van de dag waren. Bovendien bepaalde je rang hoe snel je opgelapt werd. Newton besluit het leger de rug toe te keren en zich terug te trekken op zijn boerderij samen met zijn vrouw. Hier krijgt hij nieuwe inzichten wanneer hij op hardhandige wijze kennismaakt met de gruwelijkheden die de zwarte bevolking teisteren. De man groeit uit tot de leider van een opstand en trekt zich met slaven en de onderdrukte boerenbevolking terug in Jones County, Mississippi. Doel is te vechten voor vrijheid en gelijke rechten, waarbij het ultieme middel een eigen vrije staat is. In deze enclave komt hij erachter dat zelfs met de formele afschaffing van de slavernij de gelijkheid van de mens een groot goed is dat met hand en tand verdedigd moet worden.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Free State of Jones Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Free State of Jones

acties