Creed (2015)

Your legacy is more than a name

Dit zevende deel in de Rocky-reeks fungeert tevens als spin-off en reboot, maar dan met een nieuw personage. Stallone weet zijn personage nieuwe diepte mee te geven.
play

7,6 details

  • 133 Min
  • Drama
  • Sport
  • Verenigde Staten
133 Min Verenigde Staten

Adonis Johnson is de zoon van wereldkampioen Apollo Creed, maar hij kende zijn vader nooit; die overleed voordat hij geboren werd. Toch zit het boksen in zijn bloed en dus gaat Adonis naar Philadelphia, waar Creed zijn legendarische wedstrijd tegen Rocky Balbao vocht. Eenmaal daar vraagt Adonis aan Rocky of hij zijn trainer kan worden. In hem ziet Rocky de kracht en vastberadenheid die hij ook in Apollo zag, de woeste rivaal die zijn beste vriend werd. Hij gaat akkoord om hem te trainen, ondanks dat de voormalige kampioen strijdt met een tegenstander, dodelijker dan elke opponent die hij in de ring getroffen heeft. Met Rocky in zijn hoek, duurt het niet lang, voordat Adonis een kans heeft in de ring. Maar kan hij niet alleen de drive, maar ook het hart van een ware vechter opbouwen, op tijd voordat hij de ring in moet?

Regie
Ryan Coogler
Cast
Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Graham McTavish, Ritchie Coster, Phylicia Rashad, Wood Harris, Maria Breyman, Claire Bronson, Andre Ward, Will Blagrove, Jacob 'Stitch' Duran, Tony Bellew, Stephanie Damiano, Malik Bazille, Rupal Pujara, Buddy Osborn, Ricardo McGill, Gabe Rosado, Chandra Anderson, Eric Davis, Soso DaSilva, Elisha van Rensburg.
Budget
$ 35.000.000
Release
25.11.2015
Release NL
21.01.2016
Release DVD
17.05.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Ryan Coogler | Cast: Michael B. Jordan (Adonis Creed/Johnson), Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Tessa Thompson (Bianca), Phylicia Rashad (Mary Anne Creed), Tony Bellew (Ricky Conlan), e.a. | Speelduur: 133 minuten | Jaar: 2015

Deze zomer bereikt Sylvester Stallone de respectabele leeftijd van zeventig jaar. De in New York geboren acteur van Italiaanse afkomst mag rekenen op een omvangrijke carrière die zich laat samenvatten in twee personages: John Rambo en Rocky Balboa. Sly staat echter nou niet bepaald te boek als een acteur die alom lof ten deel valt. De schoorsteenmantel van Sly staat stof te happen, ervan uitgaande dat hij de vele Razzies die hij won bij het grofvuil heeft gegooid. Stallone werd met de eerste Rocky (1977) genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar. Zal het tij zich eindelijk keren? Het lijkt er haast wel op want critici zijn lovend over Stallones bijdrage in het zeven deel over het leven van bokslegende Rocky Balboa, die naast vervolg tevens dienst doet als vervolg en spin-0ff. En zowaar won Stallone onlangs een Golden Globe als beste bijrolacteur en staat hij op het nominatielijstje van de Oscars. Als nestor aan de zijlijn is de spierbundel dan ook helemaal in zijn element.

In Michael B. Jordan lijkt Stallone een waardige opvolger te hebben gevonden. Bij wie de vorige Rocky-delen nog op het netvlies staan zal het een feest der herkenning zijn. De door Jordan vertolkte Adonis Johnson is namelijk de zoon van Apollo Creed, die Rocky in de eerste vier delen in de ring trof. Adonis heeft zijn vader nooit gekend, want Apollo overleed voordat hij geboren werd. We maken kennis met Adonis als hij als tiener in de bak zit. Dat belooft weinig goeds. Er is hoop als de vrouw van Adonis’ vader zich over hem ontfermt. Adonis blijkt het resultaat van een buitenechtelijke affaire en hij groeit op in de luxe die pa voor hem vergaard heeft. Stiefmoeder Mary Anne is uiterst beschermend en ziet het dan ook helemaal zitten wanneer haar adoptiezoon aankondigt dat hij professioneel bokser wil worden. Af en toe een partijtje over de grens in Mexico kan ze nog net aan. Adonis, die een moeizame band met zijn overleden vader voelt en zich daarom Johnson noemt, besluit te verhuizen van Los Angeles naar Philadelphia. Daar probeert hij Rocky, die inmiddels een restaurant runt, over te halen om hem klaar te stomen voor het bokserschap. In Philly ontmoet Adonis ook zijn muzikale buurvrouw Bianca, waar hij het wel goed mee kan vinden. Vraag is echter hoe snel de bokswereld erachter komt dat Adonis de ‘zoon van’ is en of hij ook op eigen kracht een reputatie kan opbouwen.

alle artikelen (12)

Creed Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Creed

acties