Recensie

Creed (2015)

Dit zevende deel in de Rocky-reeks fungeert tevens als spin-off en reboot, maar dan met een nieuw personage. Stallone weet zijn personage nieuwe diepte mee te geven.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arjan Welles om 19:20 in RECENSIES
Creed poster
Regie: Ryan Coogler | Cast: Michael B. Jordan (Adonis Creed/Johnson), Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Tessa Thompson (Bianca), Phylicia Rashad (Mary Anne Creed), Tony Bellew (Ricky Conlan), e.a. | Speelduur: 133 minuten | Jaar: 2015

Deze zomer bereikt Sylvester Stallone de respectabele leeftijd van zeventig jaar. De in New York geboren acteur van Italiaanse afkomst mag rekenen op een omvangrijke carrière die zich laat samenvatten in twee personages: John Rambo en Rocky Balboa. Sly staat echter nou niet bepaald te boek als een acteur die alom lof ten deel valt. De schoorsteenmantel van Sly staat stof te happen, ervan uitgaande dat hij de vele Razzies die hij won bij het grofvuil heeft gegooid. Stallone werd met de eerste Rocky (1977) genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar. Zal het tij zich eindelijk keren? Het lijkt er haast wel op want critici zijn lovend over Stallones bijdrage in het zeven deel over het leven van bokslegende Rocky Balboa, die naast vervolg tevens dienst doet als vervolg en spin-0ff. En zowaar won Stallone onlangs een Golden Globe als beste bijrolacteur en staat hij op het nominatielijstje van de Oscars. Als nestor aan de zijlijn is de spierbundel dan ook helemaal in zijn element.

In Michael B. Jordan lijkt Stallone een waardige opvolger te hebben gevonden. Bij wie de vorige Rocky-delen nog op het netvlies staan zal het een feest der herkenning zijn. De door Jordan vertolkte Adonis Johnson is namelijk de zoon van Apollo Creed, die Rocky in de eerste vier delen in de ring trof. Adonis heeft zijn vader nooit gekend, want Apollo overleed voordat hij geboren werd. We maken kennis met Adonis als hij als tiener in de bak zit. Dat belooft weinig goeds. Er is hoop als de vrouw van Adonis’ vader zich over hem ontfermt. Adonis blijkt het resultaat van een buitenechtelijke affaire en hij groeit op in de luxe die pa voor hem vergaard heeft. Stiefmoeder Mary Anne is uiterst beschermend en ziet het dan ook helemaal zitten wanneer haar adoptiezoon aankondigt dat hij professioneel bokser wil worden. Af en toe een partijtje over de grens in Mexico kan ze nog net aan. Adonis, die een moeizame band met zijn overleden vader voelt en zich daarom Johnson noemt, besluit te verhuizen van Los Angeles naar Philadelphia. Daar probeert hij Rocky, die inmiddels een restaurant runt, over te halen om hem klaar te stomen voor het bokserschap. In Philly ontmoet Adonis ook zijn muzikale buurvrouw Bianca, waar hij het wel goed mee kan vinden. Vraag is echter hoe snel de bokswereld erachter komt dat Adonis de ‘zoon van’ is en of hij ook op eigen kracht een reputatie kan opbouwen.

1
Rocky deeltje zeven is de eerste in de reeks met een nieuwe naam in de titel. De film werd geregisseerd en deels geschreven door Ryan Coogler, die eerder met Jordan de biografie Fruitvale Station maakte. Coogler moet alles uit de kast halen de kijker te overtuigen, want er zitten een aantal scènes in, en dan met name het begin van Creed, die behoorlijk clichématig zijn opgetuigd. Adonis die in de riante filmzaal van zijn huis voor het scherm met Rocky meevecht. Een buurvrouw die keihard de muziek aanzet, maar van wie gelijk duidelijk is dat ze het liefje van Adonis zal worden. Rocky die helemaal geen zin heeft om uit zijn pensioen te kruipen om een veelbelovend talent te gaan trainen, hetgeen gepaard gaat met de nodige tegenzin en tegenwerking. En dan is er nog de tenenkrommende uitspraak van Balboa die zijn nieuwe pupil voor een spiegel zet en verkondigt dat Adonis nu oog in oog staat met zijn grootste vijand. Origineel is het allemaal niet, maar Coogler laat deze dooddoeners gemakkelijk omslaan. Zo buurvrouw Bianca niet enkel de aangever, maar een vrouw met een eigen verhaal die ook nog eens flink wat tegengas aan Adonis geeft. Balboa heeft sinds het vorige deel ook meer levenservaring opgedaan en gaat ook nog eens een nog veel zwaardere tijd tegemoet.

Waar deze zevende Rocky wederom in excelleert zijn de uitdagende ringgevechten en de geduchte tegenstanders die Creed tegenover zich vindt. Hoogtepunt is de tegenwerking van de Britse bokser Ricky Conlan, gespeeld door Tony Bellew, die in het echt ook in de ring vecht. Dit wordt echter perfect gecompleteerd door dramatische wendingen die door een flink opgepompte Jordan uitstekend worden ingevuld. De acteur zet een geloofwaardig en vooral sympathiek personage neer die zich zowel kan meten met als afzetten tegen zijn nieuwe trainer. Dat er een alternatieve vader-zoonrelatie tussen de regels door te lezen valt, wederom een joekel van een open deur, laat zich makkelijk vergeven. Stallone is niet de zoveelste actiester die zich met zijn voortschrijdende leeftijd heeft verzoend en nu helemaal zen de wijze man uithangt, maar weet zijn haast stukgespeelde iconische personage zowaar nieuwe dimensies mee te geven. Op het dramatische vlak is Creed geen zwaargewicht, maar het heeft een hoge gunfactor en daar komt Coogler een heel end mee. Een vervolg is reeds in de maak en wordt in 2017 verwacht.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Decepticon

Avatar

Ik heb ook genoten van de film! Erg goede en mooie film.
Alle personages worden goed uitgewerkt en ontwikkeld. De ontwikkeling tussen Rocky en Adonis is ook mooi ontwikkeld.
Stallone speelt Rocky erg goed, zoals altijd, maar vooral zoals hij in deel 1 en 6 deed, met veel gevoel. Terechte Golden Globe winnaar én Oscar nominatie.
Michael B. Jordan had ook wel een Oscar nominatie verdiend als Adonis.
De gevechten zijn heel erg goed in beeld gebracht en geeft je soms echt het gevoel dat je echt bij de boksers in de ring staat.

Het enigste wat ik graag had willen zien is een langere trainingmontage voor het eindgevecht en er had van mij nog wel één gevecht meer in gemogen, tussen het gevecht van Sporino en Conlan.

Maar zoals gezegd, is dit een echte must see voor de liefhebbers van Stallone, Rocky en sport/boksfilms!

mooffie

Avatar

En de eerste Rocky is niet uit 1977, maar 1976.
(Zal wel weer als smoes komen dat het Nederlandse premièrejaar is aangehouden)

Dukat

Avatar

Inderdaad lijkt dit een zeer snel en afgeraffeld stukje recensie. Apollo Creed was niet 4x de tegenstander van Rocky Balboa (alleen in Rocky I & II). Tevens valt het mee met cliches die zogenaamd voorkomen in het begin van de film. Die zinnen passen bij de karakter Rocky Balboa.

Ikzelf heb de film gezien en ik moet zeggen dat SylvesterStallone inderdaad een extra dimensie geeft aan Rocky. In deze film is hij het tegenovergestelde van bijvoorbeeld Rocky IV. In deze film is hij slechts een schaduw (of liever tegenpool) van zijn eerdere 'superheld' Rocky. Hij laat duidelijk zien dat tijd iedereen wel eens inhaalt, hoe hard je ook probeert om dit te voorkomen - alles en iedereen is sterfelijk. De spanning wordt ook zeer goed opgebouwd. Een prachtige film.

akketa

Avatar

Zo, Arjan. Lijkt wel of je dit stuk in een haast hebt geschreven. Normaal zijn je stukken beter. Dan bedoel ik het grammaticaal en feitelijk. Niet zoals vaker gezegd wordt dat een recensie "slecht" is omdat de mening niet strookt met een ander.
Je maakt een aantal haastige fouten. Daarnaast is Apollo niet 4x de tegenstander geweest van Rocky. Alleen in de eerste 2 delen (het kleine stukje aan het eind van deel 3 tel ik niet mee).
Ook je benoeming dat dit "Rocky 7" is en niet een gewone spin-off, vind ik vreemd. Rocky heeft immers maar een bijrol, het is niet de "Rocky Show".

Fredius

Avatar

Genoten van de hele film. Dit is een film die elke Stallone (Rocky fan) NIET mag missen. Ook de gevechten worden goed in beeld gebracht. Kom maar op met dat vervolg.

acties