The Neon Demon (2016)

The wicked die young

Black Swan meets American Psycho in de nieuwe horrorfilm van Nicolas Winding Refn: visueel overdonderend, bedwelmend en uitzinnig als altijd.
play

6,0 details

  • 118 Min
  • Horror
  • Thriller
  • Drama
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten
  • Denemarken
118 Min Frankrijk

Het aspirerend model Jesse verhuist naar Los Angeles. Haar jeugdigheid en vitaliteit worden al snel ontdekt door een groep met schoonheid geobsedeerde vrouwen, die bereid zijn alles te doen om te krijgen wat Jesse heeft.

Regie
Nicolas Winding Refn
Cast
Keanu Reeves, Elle Fanning, Christina Hendricks, Jena Malone, Abbey Lee, Alessandro Nivola, Bella Heathcote, Charles Baker, Karl Glusman, Desmond Harrington, Rebecca Dayan, Helen Wilson, Jamie Clayton, Cody Renee Cameron, Chris Muto, Lucas Di Medio, Cameron Brinkman, Taylor Marie Hill, Samantha Miller, Houda Shretah, Stacey Danger.
Release
08.06.2016
Release NL
14.07.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Nicolas Winding Refn | Cast: Elle Fanning (Jesse), Jena Malone (Ruby), Keanu Reeves (Hank), Christina Hendricks (Roberta Hoffman), Bella Heathcote (Gigi), Abbey Lee (Sarah), Alessandro Nivola (modeontwerper), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2016

Nicolas Winding Refns film Drive won in 2011 de prijs voor Beste Regie op het Filmfestival Cannes, was genomineerd voor een Gouden Palm en werd een instant klassieker. Regie, soundtrack, fotografie en spel (van onder meer een stoïcijnse Ryan Gosling als de coolste filmheld in jaren) werden alom geprezen. Opvolger Only God Forgives werd twee jaar later als competitiefilm in Cannes minder lovend ontvangen. Het excessieve geweld, een uitgebeend en weinig narratief plot, extreem gestileerde esthetiek en een nog zwijgzamere Ryan Gosling konden op veel kritiek rekenen. Ook Winding Refns nieuwste, de glitterhorror The Neon Demon, heeft het op het Zuid-Franse filmfestival zwaar te verduren gehad. De film, opnieuw voor een Gouden Palm genomineerd, werd met zowel applaus als boegeroep onthaald. Niet dat de regisseur, net als landgenoot Lars von Trier niet vies van enige controverse, daarom treurt. Volgens hem dient kunst buiten de gebaande paden te treden en natuurlijk kunnen reacties – ook negatieve – dan niet uitblijven. "Give them something to talk about." Een motto dat hij ook zijn kinderen meegeeft. De bezwaren in Cannes zijn dezelfde als die in 2013. De Deen creëert cinema over leegte maar wordt zelf ook leegte verweten. De complimenten die hij toen kreeg, keren eveneens terug: Nicolas Winding Refn onderscheidt zich door een nietsontziende, visionaire blik en een ultragestileerde aanpak, die in alles buitensporig is.

Het piepjonge en aanvankelijk wat bleue plattelandsmeisje Jesse (een rol van de destijds zestienjarige Elle Fanning) is moederziel alleen naar Los Angeles getrokken om het te maken in de modellenwereld. Als blijkt dat fotografen en ontwerpers voor haar in de rij staan, krijgt de nieuweling te maken met bloeddorstige collega-modellen en allesverslindende concurrentie. Letterlijk.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

The Neon Demon Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Spijker2

"...Aspirend?? Moet dit niet "transpirerend" zijn toevallig? Of inspirerend? Of toch misschien aspirant?......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Neon Demon

acties