Blu-Ray Review: The Neon Demon

Blu-Ray Review: The Neon Demon

Vooral een lust voor het oog!

Regie: Nicolas Winding Refn | Cast: Elle Fanning (Jesse), Jena Malone (Ruby), Keanu Reeves (Hank), Christina Hendricks (Roberta Hoffman), Bella Heathcote (Gigi), Abbey Lee (Sarah), Alessandro Nivola (modeontwerper), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Bioscooprelease: 14.07.2016 | Recensie FT: 4 sterren

Voor hij in 2011 wereldwijd doorbrak met Drive timmerde Nicolas Winding Refn al flink aan de weg. Zo leverde hij de Pusher-films met onder meer Mads Mikkelsen op en maakte hij van Tom Hardy de bikkelharde Charles Bronson. Zijn films leunen doorgaans op stilistische invalshoeken en dit jaar liet hij dit nogmaals zien met psychologische horrorthriller The Neon Demon, met namen als Elle Fanning, Christina Hendricks en Keanu Reeves. Geen blockbuster-materiaal, wel visueel genot.

In het $7 miljoen kostende The Neon Demon (FT Stercijfer = 6,1) verhuist het jonge, ambitieuze model Jesse naar Los Angeles en weet alle aandacht op zich te vestigen. Haar schoonheid en vitaliteit worden verslonden door de gevestigde modellen, die koste wat het kost willen wat Jesse heeft.


Film: The Neon Demon | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels en Frans DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051083113410 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Cinéart

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van The Neon Demon zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De disc start op met de taalselectie (Nederlands en Frans). Na de waarschuwing, het vrolijke logo van Cinéart en de kijkwijzer (16 jaar) start de hoofdfilm. Via het op te roepen hoofdmenu kan het bonusmateriaal geraadpleegd worden en enkele Cinéart trailers.

Beeld

Zoals aangegeven leunt The Neon Demon veel op de visuele elementen. Veel van de beelden zijn zeer sterk in (neon) kleur en dit geeft het geheel de kunstzinnige uitstraling. De kleurweergave via deze schijf lijkt ook voldoende te zijn aangezet, al toont het beeld zo nu en dan wat donker en is er wat - al dan niet opzettelijke - filmruis waarneembaar. Dit neemt niet weg dat het beeld ruimschoots recht doet aan de visuele rit van de eigenzinnige regisseur Nicolas Winding Refn.

Geluid

Het geluid wordt aangeleverd door een standaard DTS-HD track. Net als het beeld speelt geluid een belangrijke rol in de hoofdfilm en deze werd door Cliff Martinez gecomponeerd (zie bonusmateriaal). Dialoog is wisselend aanwezig, maar de muzikale ondersteuning zorgt voor voldoende vermaak. Een prima track, maar verder ook niet echt heel opvallend.

Bonusmateriaal

Behind the Soundtrack: In deze korte featurette wordt stilgestaan bij de samenwerking tussen regisseur Nicolas Winding Refn en componist Cliff Martinez en uiteraard de muziek voor The Neon Demon. Aardig om even te kijken, ook omdat dit de enige featurette op de schijf betreft.

Audiocommentaar: De ware fan van de film of de liefhebber van dit soort tracks kan op deze wijze flink wat info ophalen over de realisatie van de hoofdfilm. Het commentaar wordt verzorgd door regisseur Nicolas Winding Refn en actrice Elle Fanning.

Voor de liefhebbers van het boek, op een basic Blu-ray uitgave

Na het toegankelijkere Drive en het eveneens visuele Only God Forgives weet Nicolas Winding Refn met The Neon Demon waarschijnlijk alleen de liefhebbers te overtuigen. De film ziet er prachtig uit - iets dat niemand zal ontkennen - maar het verhaal is niet mainstream. Sta je hier open voor, dan beleef je een fantastisch filmproduct. Deze Blu-ray uitgave is vooral in beeld en geluid (ruim) voldoende. Voor het bonusmateriaal hoef je de schijf niet per se aan te schaffen.

NieuwsFilm

meest populair