The Last Hammer Blow

6,0 details

  • 82 Min
  • Drama
  • Frankrijk
82 Min Frankrijk

De 14-jarige Victor woont met z'n moeder in een caravan op een strand in Zuid-Frankrijk. Hij heeft zijn vader nooit gekend en maakt zichzelf wijs dat hij hem ook niet nodig heeft. Maar wanneer hij hoort dat zijn vader, een bekend dirigent, in de buurt aan het repeteren is met zijn orkest, voelt Victor opeens wel de drang om een band met hem te ontwikkelen.

Alt titel
Le dernier coup de marteau
Regie
Alix Delaporte
Cast
Farida Rahouadj, Maria Machado, Candela Peña, Tristán Ulloa, Grégory Gadebois, Clotilde Hesme, Romain Paul, Farid Bendali, Mireia Vilapuig, Víctor Sánchez, Daniel Rossignol, Naïa Bousquet, Stéphane Varupenne, Cédric Chatelain, Eric Chabot.
Release
11.03.2015
Release NL
09.04.2015
Release DVD
18.08.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Alix Delaporte | Cast: Romain Paul (Victor), Clotilde Hesme (Nadia), Grégory Gadebois (Samuel Rovinski), Candela Peña (Maria), Tristán Ulloa (Fabio), e.a. | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2014

De in 1911 overleden componist Gustav Mahler schreef op zijn creatieve hoogtepunt zijn Zesde Symfonie. De uit vier delen bestaande compositie werd vijf jaar voor zijn dood voor het eerst opgevoerd en kreeg als bijnaam 'De Tragische'. Kenmerkend voor het stuk zijn de drie hamerslagen die naar verluidt stonden voor drie tragische gebeurtenissen in het leven van Mahler. Deze symfonie speelt een belangrijke rol in het Franse coming-of-agedrama Le Dernier Coup de Marteau (De Laatste Hamerslag). Filmmaakster Alix Delaporte heeft er ook een symbolische analogie aan gehangen, maar dit doet net iets te geforceerd aan. En tragisch is het al helemaal niet.

Dit laatste komt ook door de introverte hoofdpersoon. De dertienjarige Victor is een talentvol voetballertje en woont met zijn moeder in een caravan ergens aan de Zuid-Franse kust. Hij heeft een hechte band met zijn moeder, de aan kanker lijdende Nadia. Victor heeft zichzelf altijd voorgehouden dat hij geen behoefte heeft om zijn vader te leren kennen. De zaken komen er anders voor te staan als Victors vader als dirigent het lokale concertgebouw aan doet. De jongen zoekt contact met zijn verwekker, die zoals je al kan raden, bezig is met het dirigeren van de Zesde Symfonie van Mahler. Vanaf dat moment kan Delaporte los met de parallellen tussen het werk en leven van Mahler en de beslommeringen van haar jeugdige hoofdpersoon. Er ontstaat een innig contact tussen vader en zoon.

videotrailers & clips