Once Upon a Time in America (1984)

Crime, passion and lust for power - Sergio Leone's explosive saga of gangland America. [Australia Theatrical]

Reviews (3)

johnwayne

Avatar

Er zijn meerdere versie van dit meesterlijke epos. De eerste vertoning in Cannes, en de versie die in Europa in de bioscopen draaide duurde 229 minuten. De Amerikaanse distributeur vond dat maar te lang en bovendien vond men de vertelstijl waarbij gebruik gemaakt werd van flashforwards en flashbacks niet geschikt voor het Amerikaanse publiek, dus verknipte men de film en bracht men alles in chronologische volgorde terug waarbij een hoop scènes eruit geknipt werden. Deze versie is 139 minuten.
Leone had na de opnames genoeg materiaal voor een 6 uur durende film. Hij wilde dan ook het liefst de film in 2 delen uitbrengen, maar daar liepen de financiers niet warm voor. Hij kwam daarna met een cut van 4 uur en 11 minuten. Ook deze werd net te lang bevonden. Maar deze versie is nu wel te krijgen op Blu-ray, samen met de Europese bioscoopversie. De extended director's cut bevat materiaal die bepaalde karakters meer uitdiepen. De vriendin van Noodles (De Niro), Eve, krijgt meer achtergrond en ook de figuur van de vakbondsleider gespeeld door Treat Williams krijgt een belangrijkere rol. Een rol die uit elke eerdere versie is geknipt is die van Louise Fletcher als begraafplaats-directrice, die nu in de film op de juiste plek geplaatst is.
Once upon a time in America is en blijft een grandioos meesterwerk met fenomenaal acteerwerk van vooral De Niro. De schitterende soundtrack is van Ennio Morricone. Door de Amerikaanse verkrachting heeft deze film niet kunnen meedingen naar de Oscars, die de film mijns inziens wel verdiend had.

bredabanaan

Avatar

Ik heb echt enorm genoten van deze film, de sfeer die het creëert en het rags to riches verhaal vind ik sowieso leuk, maar door het langere tijdsbestek en bepaalde mysteryelementen onderscheid het zich nog verder. Ik kijk nu al uit naar de versie van 4,5 uur die binnenkort in Cannes wordt getoond. Ik vind deze film zelf beter dan the godfather, ik vind de godfather de geromanticeerd, niet grof en rauw genoeg (ook de reden waarom Sergio Leone het aanbod om the godfather te regisseren heeft afgeslagen), maar dat is slechts mijn mening en smaak

ash_

Avatar

Beter dan The Godfather? Voor sommigen wel misschien. Indrukwekkend is deze film in ieder geval. En behoorlijk onderschat. Dit is vooral te wijten aan het feit dat er onder druk van de filmmaatschappij enorm in de film gesneden werd waardoor de kwaliteit achter uitholde (men vermoedt zelfs dat Leone is overleden als gevolg van de stress omtrend het maken van deze film). Zo te zijn gaat Veronica de originele versie uitzenden (die bijna 4 uur duurt) en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Wat mij betreft is dit een indrukwekkend epos dat twee vrienden volgt vanaf het moment dat zij kinderen zijn, het gangsterleven instappen en succesvol worden via verraad naar een confrontatie 30 jaar later. Een van Leone's beste films (en dat wil wat zeggen).

[rating 5]