Het definitieve afscheid van Bassie en Adriaan is een flinke deceptie. Hun opvolgers zullen het niet zo lang volhouden.
play

5,8 details

  • Familiefilm
  • Nederland

Keet en Koen, entertainers in een pretpark en straatartiesten, gaan op zoek naar de vermiste Bassie en Adriaan. Bassie en Adriaan hebben een onderscheiding gekregen, waar hun eeuwige vijand de baron uiteraard een stokje voor wil steken door de clown en acrobaat te laten ontvoeren...

Regie
Annemarie Mooren
Cast
Mamoun Elyounoussi, Miryanna van Reeden, Fabian Jansen, Nathalie Meskens, Patrick Martens, Ben Segers, Aad van Toor, Bas van Toor, Gunther Lesage, Peter Sterk, Fedor van Rossem, Janouk Kelderman, Maarten Vancoillie, Kees Tol, Arjan Postma.
Release
07.10.2015
Release NL
07.10.2015
Release DVD
23.02.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Annemarie Mooren | Cast: Bas van Toor (Bassie/Vlugge Japie), Aad van Toor (Adriaan/De Baron), Janouk Velderman (Keet), Patrick Martens (Koen), Fabian Jansen (De Jonkheer), Miryanna van Reeden (Commissaris Kroon), Peter Sterk (B 1001), Fedor van Rossem (Linke Leo), Mamoun Elyounoussi (Agent Pim), e.a. | Speelduur: 79 minuten | Jaar: 2015

Jeugdsentiment nieuw leven inblazen is zelden een goed plan. Dat geldt zeker voor Bassie en Adriaan, het circusduo dat furore maakte in jaren tachtig en negentig met hun televisieserie, specials en televisiefilms. Wie is er eigenlijk niet groot geworden met de domme clown Bassie en de betweterige acrobaat Adriaan? De broers Bas en Aad van Toor begonnen in de jaren vijftig van de vorige eeuw als acrobatengezelschap, maar vonden hun definitieve vorm eind jaren zeventig. De afgelopen jaren deed het duo het al rustig aan en overschaduwden berichten in de roddelpers over ruzies hun vakkundig opgebouwde nalatenschap. 2015 markeert het jaar dat Bassie en Adriaan zestig jaar in het vak zitten en definitief met pensioen gaan. Het stokje wordt overgedragen aan het nieuwe duo Keet en Koen. Een bioscoopfilm moet deze gebeurtenis inleiden. Op papier een slecht plan, in de praktijk gebracht zelfs rampzalig.

De vrees was dat een terugkeer naar de kindertijd waarin de clown en de acrobaat grote helden waren één grote deceptie zou worden. Die angst is grotendeels gegrond, maar dat ligt niet aan de oude rotten zelf. Weliswaar zijn Bassie en Adriaan geen vergane glorie, maar een beter eerbetoon en afscheid had het tweetal wel verdiend. De grootste makke is het kinderachtige, uitleggerige toontje dat scenaristen Annemarie Mooren en Dick van den Heuvel voortdurend bezigen. Maar een nog veel groter probleem is dat de nieuwe helden die Mooren, die tevens de regisseur is, introduceert niet echt tot de verbeelding spreken. Ze schijnen te zijn weggelopen uit Telekids. Keet! (je schijnt er eigenlijk een uitroepteken achter te moeten zetten) en Koen werken als entertainmentteam in het Alphense Avifauna. Ze worden vertolkt door acteurs Janouk Kelderman en Patrick Martens. Met name de laatste is veel te oud voor zijn rol en outfit. Ze moeten namelijk doorgaan voor twee pientere twintigers. Het duo dat ze voorging werkte nou juist zo goed omdat het bestond uit een dommige clown met een dopneus die vol kattenkwaad zit en een belerende acrobaat met een te strakke gesp en blauwe blouse met ruches.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan

acties