45 Years (2015)

Een tergend pijnlijke, maar beeldschone ontleding van een schijnbaar perfect huwelijk.
play

7,7 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
95 Min Verenigd Koninkrijk

Over één week viert Kate Mercer haar 45ste trouwdag en de planning voor het feestje gaat voorspoedig. Maar dan komt er een brief aan voor haar echtgenoot. Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden, bevroren en in goede staat gevonden in de ijzige gletsjers van de Zwitserse Alpen. Tegen de tijd dat het feestje begint, vijf dagen later, zou er wel eens niet meer veel huwelijk over kunnen zijn om te vieren.

Regie
Andrew Haigh
Cast
Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James, Dolly Wells, Sam Alexander, Richard Cunningham, David Sibley, Rufus Wright, Kevin Matadeen, Hannah Chalmers, Camille Ucan, Michelle Finch, Max Rudd, Peter Dean Jackson, Lucy Temple, Charles Booth, Rachel Banham.
Release
23.12.2015
Release NL
24.09.2015
Release DVD
23.02.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrew Haigh | Acteurs: Charlotte Rampling (Kate Mercer), Tom Courtenay (Geoff Mercer), Dolly Wells (Charlotte) Geraldine James (Lena), David Sibley (George) | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2015

De tweede avondvullende speelfilm van de Britse filmmaker Andrew Haigh is een klein meesterwerkje. In het intieme relatiedrama Weekend zien we het intense samenzijn en de diepgaand gesprekken tussen twee mannen in een buitenwijk van het Engelse Nottingham. Na hun gezamenlijke weekend zouden hun levens ingrijpend veranderen. Ook al werkt Haigh aan projecten over de homowereld, waaronder zijn speelfilmdebuut Greek Pete en de regie van de HBO-serie Looking, het doet de regisseur groot onrecht om hem in dat hoekje te stoppen. De twee hoofdpersonen van Weekend uit 2011 zouden net zo goed een man en een vrouw of twee vrouwen kunnen zijn geweest. Helemaal opvallend is het verloop van Haighs loopbaan, want een blik op de IMDb wijst uit dat hij ooit als productieassistent aan titels als Gladiator en Black Hawk Down verbonden was. Dat we hier te maken hebben met een veelbelovend filmmaker met oog voor detail, een bescheiden cameravoering en acteursregie en een ongekend talent voor indringende dialogen blijkt wel uit zijn derde speelfilmproject. Met glansrollen voor Charlotte Rampling en Tom Courtenay legt Haigh in 45 Years de open zenuwen van een voor de buitenwereld perfect huwelijk bloot.

“Hoe kan ik je iets kwalijk nemen dat is gebeurd voor we elkaar kenden,” verzucht de zestiger Kate Mercer, wanneer het diep weggestopte verleden weer de kop op steekt. “Maar toch,” zegt ze er achteraan terwijl ze de kamer uit loopt. De voormalig lerares en haar echtgenoot Geoff staat een hectische week te wachten, met de viering van hun vijfenveertigjarig huwelijksfeest. Haigh doorloopt met ons de aanloop naar het feest. De op stapel staande ellende begint met een brief die Geoff ontvangt. Met een woordenboekje uit de schuur probeert hij de Duitse werkwoorden die hij niet kent te vertalen. Maar de strekking ervan is hem al vlot duidelijk. “Ze is gevonden,” deelt hij zijn eega op zakelijke wijze mee. Haigh ruimt aanvankelijk niet veel tijd in om uit te leggen wat er precies mee wordt bedoelt. We hoeven alleen maar te weten dat Geoff in de jaren zestig een vriendin had die in een gletsjer ergens in de Alpen verdween. De goedaardige man heeft het drama achter zich gelaten. Zijn vriendin is nooit terug gevonden, tot nu. Geoff heeft een nieuwe liefde gevonden in Kate en het stel is al ruim vierenhalf decennia zielsgelukkig. Daarmee is de emotionele kous voor Geoff af, maar begint het malen bij Kate juist.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

45 Years Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

45 Years

acties