7,0 details

  • 127 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Polen
127 Min Polen

Blik op het leven van Nobelprijs winnaar en oprichter van de Poolse solidariteitsbeweging, Lech Walesa, tijdens gebeurtenissen in 1970, die leiden tot een vredige revolutie.

Alt titel
Walesa. Czlowiek z nadziei
Regie
Andrzej Wajda
Cast
Agnieszka Grochowska, Robert Wieckiewicz, Zbigniew Zamachowski, Iwona Bielska, Miroslaw Baka, Wojciech Kalarus, Cezary Kosinski, Michal Czernecki, Maciej Marczewski, Maria Rosaria Omaggio, Ewa Kolasinska, Remigiusz Jankowski, Maciej Konopinski, Marcin Hycnar, Piotr Probosz.
Release
23.09.2013
Release NL
05.03.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrzej Wajda | Cast: Robert Więckiewicz (Lech Wałęsa), Agnieszka Grochowska (Danuta Wałęsa), Zbigniew Zamachowski (Nawiślak), Cezary Kosínski (Majchrzak), Maria Rosaria Omaggio (Oriana Fallaci), e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2013

Lech Wałęsa is medeoprichter van Solidariteit, in 1980 de eerste onafhankelijke vakbond in Polen (en daarmee heel Oost-Europa) tijdens de Koude Oorlog. Na één jaar werd de organisatie alweer verboden. Tien jaar daarna wordt Wałęsa de eerste democratisch verkozen president van Polen sinds de Tweede Wereldoorlog. Zijn belang voor de laattwintigste-eeuwse geschiedenis van Polen en het Oostblok valt daarmee niet te onderschatten. Genoeg voer voor een biografische film dus. Daarmee krijgen we twee weken na de eerste lange bioscoopfilm over Martin Luther King (Selma) nu de eerste lange speelfilm over Lech Wałęsa. Beiden volksleiders die door hun opstand tegen onrecht tegenover de autoriteiten komen te staan.

Andrzej Wajda is één van de meest vooraanstaande Poolse regisseurs. In de jaren vijftig en zestig maakte hij deel uit van de zogenaamde 'Poolse filmschool', een informele groep filmmakers die films maakten over het lot van Polen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Wajda verkreeg van hen de meeste internationale erkenning. Met films als Kanal en Ashes and Diamonds won hij eind jaren vijftig prijzen op de filmfestivals van Cannes en Venetië. Eind jaren zeventig deed hij dat opnieuw met Man of Marble en Rough Treatment. In 1981 versierde Wajda met Man of Iron in Cannes eindelijk de hoofdprijs, de Gouden Palm. Man of Iron bevat een fictieve versie van een andere heldin van Solidariteit, Anna Walentynowicz, en Wałęsa speelt in een bijrolletje zichzelf. Wajda wordt vanwege zijn betrokkenheid bij Solidariteit in de rest van de jaren tachtig gedwongen zijn filmproductie naar het buitenland te verplaatsen, tot de val van het communisme in 1989.

videotrailers & clips

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Walesa, Man of Hope

acties