The Lady in the Van

The Lady in the Van (2015)

A mostly true story

Behaaglijk sterrenvehikel voor Maggie Smith die een aandoenlijke vagebond speelt met humor en wrangheid in een verhaal over sociaal isolement.
play

6,7 details

  • 104 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Komedie
  • Verenigd Koninkrijk
104 Min Verenigd Koninkrijk

Mary Shepherd woonde vijftien jaar lang in een krakkemikkige auto die stond geparkeerd op de oprit van schrijver Alan Bennett. De twee krijgen een onwaarschijnlijke band met elkaar.

Regie
Nicholas Hytner
Cast
Jim Broadbent, Maggie Smith, Dominic Cooper, Dermot Crowley, Alex Jennings, Frances de la Tour, Deborah Findlay, James Corden, Roger Allam, Harriet Thorpe, Stephen Campbell Moore, Russell Tovey, Eleanor Matsuura, Samuel Anderson, Sacha Dhawan, Claire Foy, Alan Bennett, Gwen Taylor, Rosalind Knight, Clare Hammond, George Fenton, BBC Concert Orchestra, Jamie Parker, Richard Griffiths, Pandora Colin, Nicholas Burns, Giles Cooper, Tom Klenerman.
Budget
$ 6.104.000
Release
12.09.2015
Release NL
21.01.2016
Release DVD
14.06.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Nicholas Hytner | Cast: Maggie Smith (Miss Shepherd), Jim Broadbent (Underwood), Alex Jennings (Alan Bennett), Deborah Findlay (Pauline), Roger Allam (Rufus) | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2015

The Lady in the Van is een “mostly” waargebeurd verhaal over een sociaal geïsoleerd oud vrouwtje dat leeft in een verwaarloosd busje. Zij stond vijftien jaar geparkeerd op de oprit van schrijver en toneelspeler Alan Bennett, die zijn ervaringen eerder al vertaald heeft naar een boek en een theaterstuk. Maggie Smith heeft de rol tevens tweemaal eerder op zich genomen, eenmaal op het toneel en meest recentelijk in een radiostuk. Nu wordt haar vertaling van het personage op het filmdoek vereeuwigd en heeft Maggie Smith in dit late carrièrestadium een filmrol toegevoegd die haar op het lijf geschreven staat.

Alan Bennett wordt in deze biografische dramedy aardig geïmiteerd door acteur Alex Jennings, inclusief zijn bijzondere manier van praten. De schrijver worstelt met zijn carrière en discussieert hierover met een denkbeeldige versie van zichzelf, alvorens Miss Shepherd de straat in komt rijden in een busje dat zelfs het A-Team nog niet op zou kunnen knappen. Op zoek naar een mooi parkeerplekje om op te nestelen, belandt zij uiteindelijk tegenover het huis van Alan. Hij is de enige in de straat die buiten alle afschuw nog een soort nieuwsgierigheid en compassie weet op te wekken jegens het lot van het vreemde figuur. De schrijver in hem vertelt hem dan ook dat hij, gezien zijn schrijversblok, wel achter zo´n buitenkansje voor een verhaal aan móet gaan.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

The Lady in the Van Nieuwsberichten