Mange tes morts

5,9 details

  • 94 Min
  • Drama
  • Frankrijk
94 Min Frankrijk

De 18-jarige Jason Dorkel behoort tot een commune van zigueners. Hij staat op het punt zijn doop te vieren, als zijn halfbroer Fred na vijftien jaar in de gevangenis doorgebracht te hebben teurgkeert. Samen met hun andere broer, de gewelddadige Michael, en hun neef die Christenactivist is, gaan de vier op zoek naar een vracht koper.

Alt titel
Eat Your Bones
Regie
Jean-Charles Hue
Cast
Sagamore Stévenin, Christian Milia-Darmezin, Frédéric Dorkel, Jason François, Michael Dauber, Moïse Dorkel, Philippe Martin, Elie 'Kiki' Dauber, Joseph Dorkel, Violette Dorkel, Max Horne, Maud Le Fur Camensuli, Stéphane Macalou.
Release
17.09.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-Charles Hue | Cast: Frédéric Dorkel (Fred), Jason François (Jason), Mickaël Dauber (Mickaël), Moïse Dorkel (Moïse), Philippe Martin (Tintin), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2014

Gierende banden, krakende bierblikken en een hoop schor geschreeuw figureren als filmmuziek in dit originele Franse drama. Documentaire en fictie versmelten in het rauwe landschap rond Parijs, een van de thuisregio's van de Jenische: een reizigersvolk uit Centraal-Europa dat zowel religieuze restricties als banale vrijheden tot hun levensmotto heeft gemaakt. Een viertal authentieke jongens rijdt op topsnelheid een onvoorspelbare nacht tegemoet, op zoek naar morgen.

Stof dwarrelt over het vlees aan het spit, als Freds auto in een noodtempo het kamp binnenrijdt dat hij vijftien jaar heeft moeten missen. Hij had geen keuze, vindt hij. De flikken sprongen zelf voor zijn wagen – hij wilde alleen maar brood op de plank voor zijn familie. Zijn moeder drukt de reus aan haar borst en draagt haar familie op rekening te houden met de beleefwereld van een voormalig dief die net uit de gevangenis komt. De kampbewoners kijkend argwanend toe. Het kortgeschoren, hoogblonde koppie van de evangelische neef Moïse staat bezorgd als hij Freds halfbroer aanraadt geen stommiteiten uit te halen. Jason kijkt namelijk met grote ogen naar de teruggekeerde legende die duidelijk wat van het leven weet. Misschien moet hij zijn kleutercriminaliteit ook eens opschalen. Vanavond is de enige optie - een dag voordat hij gedoopt wordt.