Their Finest (2016)

Heerlijk cinefiele oorlogspropaganda vanuit een feministisch standpunt.
play

6,8 details

  • 117 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
117 Min Verenigd Koninkrijk

Het is begin 1940, Londen, en Catrin Cole schrijft voor een kleinschalige reclamebureau. Het volk is echter in gevaar en elke bekwaamheid komt van pas, zelfs gedurende de oorlog is er plaats voor mensen die bedreven met woorden zijn. Caitrin krijgt vervolgens een plekje in een filmcrew die aan een propaganda film werkt: Just an Ordinary Wednesday. Een hartverwarmend, maar gefabriceerd 'waar gebeurd' verhaal die het moreel van de Engelse soldaten moet verhogen.

Regie
Lone Scherfig
Cast
Jeremy Irons, Gemma Arterton, Bill Nighy, Sam Claflin, Richard E. Grant, Jack Huston, Eddie Marsan, Helen McCrory, Jake Lacy, Henry Goodman, Paul Ritter, Rachael Stirling, Stephanie Hyam, Claudia Jessie, Hubert Burton.
Release
11.09.2016
Release NL
13.04.2017
Release DVD
19.09.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Lone Scherfig | Cast: Gemma Arterton (Catrin Cole), Sam Claflin (Tom Buckley), Bill Nighy (Ambrose Hilliard), Jack Huston (Ellis Cole), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2016

Terwijl Christopher Nolan voortploetert aan het werk voor zijn epische oorlogsfilm Dunkirk, brengt het bescheidener Their Finest die veldslag maanden eerder ter herinnering in de bioscoop. Het romantische drama heeft echter noch het budget, noch de pretenties van Nolans monumentale klus. Their Finest is bovenal een eerbetoon aan de vrouwen die achter de schermen het moreel van de belegerde Britten hooghielden, maar daar amper waardering voor kregen. Die krijgen ze nu alsnog in een lichtzinnig drama waarin romantiek en humor geslaagd hand in hand gaan met oneerlijkheid en oorlogsgruwel, zonder het laatste te bagatelliseren. Met dank aan een Britse topcast die alle inhoudelijke twijfel moeiteloos wegneemt.

Als het moreel van de Britse bevolking tijdens de Blitz beneden alle peil zakt, is het aan het medium film om de gemoederen weer op te peppen. Dat is niet makkelijk, want de meeste mannen vechten voor het vaderland terwijl de vrouwen hun positie in de industrie hebben overgenomen. En schrijven voor een overwegend vrouwelijk publiek blijkt niet iets waartoe Britse scenaristen overtuigend in staat zijn. De muizige Catrin Cole wordt ingehuurd om het vrouwelijke perspectief te belichten. Al snel blijkt die klus grootser dan verwacht, als haar idee voor een dramatische propagandafilm goedkeuring krijgt van het ministerie. Terwijl ze zich staande moet zien te houden in een onverbiddelijke mannenwereld, groeit haar project over de heroïsche evacuatie bij Duinkerken al gauw voorbij alle verwachte proporties. Met de film moet ze niet alleen de Britse strijdbaarheid opkrikken, maar ook de Amerikanen tot de geallieerde zaak verleiden. Tussendoor moet ze leren omgaan met ijdele acteurs, jaloerse scenaristen en wispelturige producenten. Om nog maar te zwijgen van een romantische driehoeksverhouding. Want ook Their Finest zelf is vanuit een overwegend vrouwelijk perspectief gemaakt.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Their Finest Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Their Finest

acties