Competente film over onbekende verzetsheld die eigenlijk een nóg betere film verdient.
play

6,7 details

  • 123 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Nederland
123 Min Nederland

Walraven van Hal wist met de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis teintallen miljoenen guldens buit te maken, die gebruikt werden voor het verzet tegen de overheersing door de nazi’s.

Alt titel
The Resistance Banker
Regie
Diederik Van Rooijen
Joram Lürsen
Cast
Barry Atsma, Pierre Bokma, Raymond Thiry, Matteo van der Grijn, Jacob Derwig, Jaap Spijkers, Jochum ten Haaf, Fockeline Ouwerkerk, Allard Geerlings, Rob Das, Michel den Hartog, Filip Hellemans, Daan Aufenacker, Peter Rene, Tom Magnus, Violette Vandervelden, Julien Croiset, Bart van der Schaaf, Christian Bronchart.
Release
02.03.2018
Release NL
08.03.2018
Release DVD
07.09.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Joram Lürsen | Cast: Barry Atsma (Walraven van Hall), Jacob Derwig (Gijs van Hall), Pierre Bokma (Rost van Tonningen), Fockeline Ouwerkerk (Tilly van Hall), Raymond Thiry (Van den Berg), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2018

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, het blijft een dankbaar onderwerp voor Nederlandse films. Van De Overval tot De Aanslag tot Soldaat van Oranje en Zwartboek. Fictieve helden, echt bestaande verzetsstrijders, ooggetuigen, collaborateurs, we zagen ze allemaal op het witte doek voorbijkomen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nu volgt daarop Bankier van het Verzet, gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Walraven 'Wally' van Hall, de bankier die het Nederlandse verzet tegen de NSB en de nazi's financierde. Een competente oorlogsfilm, die desalniettemin meer spanning en drama had kunnen halen uit het bronverhaal.

Van sloomheid kan de film niet beticht worden. Integendeel, de opbouw van de ondergrondse bank voor het verzet door Wally en zijn broer Gijs gaat zo snel dat het allemaal erg makkelijk lijkt. De obstakels die overwonnen moeten worden, lijken hobbeltjes. De film geeft te weinig gewicht aan de sleutelmomenten in dit belangrijke proces. Het raast allemaal vluchtig voorbij. De tragische zelfmoord van een Joods gezin zet de boel weliswaar in gang, maar een echt gevoel aan risico ontbreekt. Het lijkt zowaar leuk, waardoor ook sommige dialogen de gewenste impact missen.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Bankier van het Verzet Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Bankier van het Verzet

acties