6,8 details

  • 74 Min
  • Drama
  • Nederland
74 Min Nederland

Misha, Seb en Yvonne lopen samen weg van een nieuwjaarsfeestje, zonder te weten waar ze naartoe gaan. Het drietal probeert om te gaan met het verlies van hun broer, oude vriend en eerste liefde. Wat zij ervaren als één dag, duurt eigenlijk een heel jaar.

Regie
Margot Schaap
Cast
Michael Bloos, Anne Gehring, Vera Ketelaars.
Release NL
27.08.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Margot Schaap| Cast: Michael Bloos (Seb), Anne Gehring (Misha), Vera Ketelaars (Yvonne), e.a. | Speelduur: 74 minuten | Jaar: 2015

In Een Dag in 't Jaar volgen we de twintigers Seb, Misha en Yvonne terwijl ze door Amsterdam lopen. De drie vrienden hebben een gemene deler: de één jaar eerder overleden Twan, beste vriend van Seb, broer van Misha en ex van Yvonne. Alle drie moeten ze op hun eigen wijze in het reine komen met het gemis van Twan. Er verstrijkt een jaar, maar voor hun gevoel is het hooguit een etmaal. “Ook als je de tijd stil wil zetten, gaat hij onverstoorbaar verder, hoe ondraaglijk dit ook is.” aldus de voice-over.

Een Dag in 't Jaar is de afstudeerfilm van Margot Schaap, die hem maakte voor haar onderzoeksmaster aan de Nederlandse Filmacademie. Ze wilde naar eigen zeggen het 'logge scheppingsproces' van de film doorbreken en weer een spontane film maken waarbij niet alles van tevoren bedacht en geproduceerd was. Een jaar lang nam zij elke maand een scène op, beginnend met de jaarwisseling van 2012/2013. Ze begonnen de volgende opnames steeds twee uur later, op het tijdstip dat de vorige opnames waren afgelopen. Zo filmden ze vierentwintig uur in twaalf maanden; een dag in 't jaar dus. Toen ze begonnen met filmen, wisten ze nog niet waar het verhaal heen zou gaan; alleen het beginpunt stond vast.

videotrailers & clips