Les cowboys

Les cowboys (2015)

Scenarioschrijver Thomas Bidegain begint zijn regiedebuut veelbelovend, maar neemt naarmate zijn film over een tot de jihad bekeerde Française vordert te veel hooi op z’n vork.
play

6,4 details

  • 104 Min
  • Drama
  • Frankrijk
104 Min Frankrijk

Alain houdt zich voor zijn hobby op in een gemeenschap van cowboys in Frankrijk. Samen met zijn zoon gaat hij op zoek naar zijn dochter, nadat die met haar radicaliserende Arabische geliefde van Frankrijk naar Afghanistan vertrokken is. Het verhaal omspant een periode van 12 jaar, het begin van de nieuwe eeuw, net de periode van de aanslagen in Madrid, New York en Londen.

Regie
Thomas Bidegain
Cast
John C. Reilly, Agathe Dronne, Antonia Campbell-Hughes, François Damiens, Finnegan Oldfield, Dani Sanchez-Lopez, Ellora Torchia, Antoine Chappey, Djemel Barek, Francis Leplay, Gilles Treton, Jean-Louis Coullo'ch, Mounir Margoum, Laure Calamy, Maxim Driesen, Antoine Régent, Leïla Saadali.
Release
21.05.2015
Release NL
26.11.2015
Release DVD
29.03.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Thomas Bidegain | Cast: François Damiens (Alain), Finnegan Oldfield (Kid), John C. Reilly (de Amerikaan), Agathe Dronne (Nicole), Iliana Zabeth (Kelly), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2015

Gekatapulteerd worden in de chaos van een wereld die de gemiddelde westerling niet begrijpt: het is na de aanslagen van deze maand in Parijs werkelijkheid geworden voor ons Europeanen. Het is dezelfde angst waar regisseur Thomas Bidegain het doodnormale Franse gezin in zijn speelfilm Les Cowboys aan onderwerpt. Waar de radeloze vader altijd net een stap te laat is in zijn obsessieve zoektocht naar zijn door de lokroep van de jihad verdwenen dochter, zo zit de filmmaker zelf bovenop de realiteit. Les Cowboys ¬lijkt deze actuele problematiek onder de loep te nemen, maar in werkelijkheid dient het onderwerp alleen als arena waarbinnen de personages zich bewegen.

Na een middagje larpen en linedancen in houthakkersbloezen en op cowboylaarzen komt een gezin in Oost-Frankrijk midden jaren negentig tot de ontdekking dat tienerdochter Kelly spoorloos verdwenen is. Gek van onzekerheid stort vader Alain zich op een onafgebroken speuractie en zet alles op alles om haar te vinden, ook als blijkt dat ze ertussenuit geknepen is met haar verondersteld geradicaliseerde moslimvriendje. Vader en zoon Kid beginnen aan een odyssee die jarenlang zal duren, niet zonder gevaar is en hen door heel Europa en het Midden-Oosten voert – waar inmiddels na de aanslagen in New York, Londen en Madrid de 'war on terror' in volle gang is. Ondanks de ansichtkaart van Kelly dat haar keuze gemaakt is en ze niet gevonden wil worden, zijn de mannen vastberaden haar te vinden, ook als dat ten koste gaat van hun eigen leven.

videotrailers & clips