Hrútar (2015)

A Tragicomedy about brothers who haven't spoken in four decades

In IJsland vechten twee gebrouilleerde broers elkaar de tent uit met als inzet hun prijswinnende rammen. Dan breekt er een ziekte uit en moeten ze de handen wel ineenslaan.
play

7,5 details

  • 93 Min
  • Drama
  • IJsland
  • Denemarken
  • Noorwegen
  • Polen
93 Min IJsland

In een verafgelegen Ierse familievallei, komen twee broers naar elkaar om te redden wat hen het meest dierbare is: hun schapen. Dat, terwijl ze al 40 jaar niet met elkaar gesproken hebben.

Alt titel
Rams
Regie
Grímur Hákonarson
Cast
Charlotte Bøving, Gunnar Jónsson, Theódór Júlíusson, Sigurður Sigurjónsson, Sveinn Olafur Gunnarsson, Jörundur Ragnarsson, Jon Benonysson, Jenný Lára Arnórsdóttir, Ólafur Ólafsson, Þorsteinn Gunnar Bjarnason, Guðrún Sveinbjörnsdóttir, Anna Sæunn Ólafsdóttir, Þorleifur Einarsson, Ingrid Jónsdóttir, Viktor Már Bjarnason, Jón Benónýsson.
Release NL
10.12.2015
Release DVD
12.04.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Grímur Hákonarson | Cast: Sigurður Sigurjónsson (Gummi), Theodór Jéuliusson (Kiddi), Charlotte Bøving (Katrin), Sveinn Ólafur Gunnarson (Bjarni), e.a. Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2015

Ons kikkerlandje past qua oppervlakte zo'n tweeënhalf keer in IJsland. Op het vulkanische eiland, het noordelijkste land van Europa, wonen amper driehonderdduizend mensen. Dikke kans dus dat als je al buren hebt, je ze van haver tot gort kent. De bevolking woont hoofdzakelijk in de kuststreken, waarvan een derde in hoofdstad Reykjavik. Met prachtig uitgestrekte, veelal boomloze vlaktes is het dunbevolkte land een spectaculair lust voor het oog en veel groener dan de naam doet vermoeden. IJsland was enkele maanden geleden ook al in de bioscoop te bewonderen in de aanstekelijke dramatische komedie Of Horses and Men over het houden van paarden. Er worden echter meer dieren gehouden op het eiland. In een rustig, vreedzaam dal op IJsland leeft de lokale bevolking in het drama Rams van de schapenhouderij. Vooral de rammen worden een warm hart toegedragen en de veehouders lopen heel wat schoonheidswedstrijden met de hoefdieren af.

Op IJsland zou je buur je beste vriend moeten zijn, maar de naast elkaar wonen broers Gummi en Kiddi hebben al veertig jaar niet met elkaar gesproken. Wat er precies tussen de broeders is voorgevallen wordt in de tweede speelfilm van Grímur Hákonarson aanvankelijk niet uit de doeken gedaan. Gezien de koppigheid en halsstarrigheid van de twee zal het ongetwijfeld iets onbenulligs zijn. De vete tussen het tweetal krijgt nieuwe voeding als ze het tegen elkaar opnemen bij een wedstrijd waarbij de ram van Kiddi met een half punt verschil wint omdat hij zulke sterke rugspieren heeft. Gummi zint op wraak en brengt het gerucht de wereld in dat de kudde van zijn broer scrapie heeft, een veeziekte verwant aan BSE. De lokale autoriteiten gaan op onderzoek uit en de gemeenschap treft een ongekend drama als de aandoening ook daadwerkelijk wordt vastgesteld. Alle schapen in de wijde omgeving moeten geruimd worden. Deze dramatische wending zou de twee haatdragende broers wel eens dichter tot elkaar kunnen brengen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Mr. Hulot

"...Als je denkt: "oude mannen met schapen, moet ik daar naar gaan zitten kijken?", is het antwoord ja......."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Hrútar

acties