Hoe onderscheidt de eerste Vlaamse Sinterklaasfilm zich van zijn Nederlandse tegenhanger?
play

5,4 details

  • Familiefilm
  • België
België

Zoals elk jaar arriveert de Sint met de stoomboot uit Spanje. Hij kijkt al uit naar het weerzien met zijn trouwe paardenverzorger Ramon Iglesias en zijn paard Slechtweervandaag. Die komen nooit mee met de boot. Ze reizen over land omdat het paard anders zeeziek wordt. Ramon en Slechtweervandaag staan op de afgesproken tijd echter niet op de kade. Waar zijn ze? Wat is er gebeurd? Sinterklaasexpert professor Van den Uytleg, zijn geliefde Conchita Garcia, de huishoudster van de Sint, Zwarte Piet, de kapiteins Paelinckx en Verscheepen, allen gaan ze op zoek. Want als Ramon en het paard er tegen zes december niet zijn, kan de Sint niet over de daken rijden om de pakjes bij de kinderen te brengen...

Alt titel
Ay! Ay! Ramon
Regie
Stijn Coninx
Cast
Jan Decleir, Warre Borgmans, Els Dottermans, Evelien Bosmans, Matteo Simoni, Lisa Naert, Lucas van den Eijnde, Tom Van Dyck, Pieter Embrechts, Adriaan Van den Hoof, Frans Van Der Aa.
Release
21.10.2015
Release NL
21.10.2015
Release DVD
01.11.2016

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

Filmtotaal Recensie

Regie: Stijn Coninx | Cast: Jan Decleir (Sinterklaas), Frans van der Aa (Zwarte Piet), Pieter Embrechts (Ramon), Eveliens Bosmans (Tikkelotje), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2015

Ook in Vlaanderen wordt het Sinterklaasfeest sinds jaar en dag door jong en oud uitbundig gevierd. De jaarlijkse intrede van de Sint in Antwerpen doet qua massale opkomst niet onder voor haar Nederlandse tegenhangers. Op filmgebied komen de Vlamingen er een stuk bekaaider vanaf, want ondanks de levendige op de jeugd gerichte Belgische filmindustrie is het aanbod Vlaamse Sinterklaasfilms bijzonder mager, zo niet non-existent. Het Vlaamse grut moest het steevast doen met de Nederlandse bioscoopreleases die ondanks lichte cultuurverschillen en andere Sintvertolkers dan het Vlaamse begrip Jan Decleir, toch een behoorlijk publiek trokken. Met Ramon en het Paard van Sinterklaas hopen de creatieve geesten achter de jaarlijkse intrede en het sinds 1992 lopende televisieprogramma Dag Sinterklaas nu een lans te breken voor de Vlaamstalige Sintfilm. Dat zij daarvoor de kunst van diens Nederlandse rivalen afkeken, wordt snel duidelijk.

Zoals de titel al aangeeft, is de hoofdpersoon in Ramon en het Paard van Sinterklaas – de originele titel luidt Ay! Ay! Ramon – niet zozeer de Goedheiligman zelve, maar diens paardenverzorger Ramon. Hoewel dit typetje in België al tien jaar meedraait, moet hij de harten van de Nederlandse kinderen met deze film winnen. Pieter Embrechts speelt de muzikale Spanjool met zichtbaar plezier en maakt voorkennis van de serie snel overbodig, maar de combinatie van het gebruikelijke Vlaamse dialect en een vet aangezet Spaans accent maakt hem niet altijd even gemakkelijk te volgen. Het op Ramons introductie volgende verhaaltje over de ontvoering van hemzelf en Sints paard Slechtweervandaag (niet de in Nederland gangbare naam van de knol) door de stoute dame Tikkelotje, warmt ons niet echt op voor zijn toevoeging aan de Sinterklaascanon. Het verschrikkelijk irritante karakter van zijn Sinthatende kidnapster helpt ook niet. Zoals het een typische Sinterklaasfilm betaamt, zijn er echter nog zat andere personages in de entourage van de Sint die naar onze gunst dingen. Met wisselend resultaat.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Ramon en het paard van Sinterklaas

acties