Je suis mort mais j'ai des amis
Zanger Jipé raakt zijn stem kwijt en gaat dood in een kuil. Zijn rockvrienden bewijzen hem de laatste eer. Een ietwat platte, maar oprechte komedie uit Wallonië.
play

6,2 details

  • 96 Min
  • Komedie
  • Frankrijk
  • België
96 Min Frankrijk

Vlak voor hun eerste tournee door Californië worden drie bevriende rockers geconfronteerd met het absurde overlijden van Jipé, hun bandleider. Omdat vriendschap alles overwint, beslist het trio om de tournee, waar ze zo naar hebben uitgekeken, toch af te werken. Maar hun trip neemt pas echt een vreemde wending als de minnaar van hun overleden vriend op het toneel verschijnt… een luchtmachtpiloot met een snor!

Regie
Guillaume Malandrin
Stéphane Malandrin
Cast
Serge Riaboukine, Bouli Lanners, Jacky Lambert, Lyes Salem, Wim Willaert, Marie-Renée André, Eddy Leduc.
Release
22.07.2015
Release NL
19.11.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Guillaume en Stéphane Malandrin | Cast: Jacky Lambert (Jipé), Bouli Lanners (Yvan), Eddy Leduc (Nicolas), Wim Willart (Wim ), Lyès Salem (Dany), Serge Riaboukine (Pierry), e.a. Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2015

Jipé, kort voor Jean-Pierre, is de leadzanger van de Waalse rockbank Les Ours (De Beren) en komt best lullig aan zijn einde. Tijdens een optreden in een ranzige kroeg houdt zijn microfoon er mee op. En dat terwijl Jipé net zo lekker in zijn muziek zat. Het gebrek aan versterking deert de frontman niet en hij besluit het optreden zonder microfoon en met volle longen af te maken. Gevolg is wederom een weergaloos optreden dat het vooruitzicht van een tour in de Verenigde Staten alleen maar meer rechtvaardigt, maar ook geruïneerde stembanden. Als de band tijdens een stop terug naar huis besluit een frietje te pakken, lazert Jipé in een kuil. Omdat zijn stem het laat afweten, weet niemand waar de charismatische zanger uithangt en legt hij in de kuil het loodje. Een scène later zien we zijn medebandleden de crematie van hun goede vriend missen, omdat Jipé’s broer moedwillig de verkeerde tijd heeft doorgegeven. De band laat het er niet bij zitten en wil hun vriend Jipé de laatste eer bewijzen. In de States.

Er gaat een heerlijk ongecompliceerde, vreemdsoortig ranzige charme uit van de tragikomedie Je Suis Mort Mais J’Ai des Amis (ik ben dood maar ik heb vrienden) van de regisserende broers Guillaume en Stéphane Malandrin. De grove humor en enigszins asociale setting passen prima in het oeuvre van schrijver Herman Brusselmans of het werk van de Vlaamse filmmaker Felix van Groeningen. Hierbij gelden geen taboes en alles lijkt geoorloofd bij het nastreven van je doel of het volgen van het hart. Vriendschap in de puurste vorm is hierbij de rode draad. Als Jipé’s vrienden zijn huis binnenkomen komen ze tot een onverwacht inzicht. De zanger legde het aan met een luchtmachtpiloot, die zo lijkt te zijn weggelopen uit The Village Peope en die in ondergoed het closet uitkomt. Goed, Jipé was dus van de mannen. Geen enkel probleem, volgens zijn kameraden, maar waarom heeft hij niet even aan ze laten weten dat hij al jaren zielsgelukkig was? En de echte lakmoesproef voor ware vriendschap is het eten van beschimmelde chili con carne. Die had Jipé speciaal voor zijn vrienden gekokkereld, dus dan eet je dat op, zelfs als je een uur later kotsend in de bosjes ligt.

videotrailers & clips