Een ongenuanceerde en onverwachtse mix tussen Borat, Der Untergang en Back To The Future.
play

6,6 details

  • 116 Min
  • Komedie
  • Duitsland

Filmtotaal Recensie

Regie: David Wnendt | Cast: Oliver Masucci (Adolf Hitler), Fabian Busch (Fabian Sawatzki), Christoph Maria Herbst (Christoph Sensenbrink), Katja Riemann (Katja Bellini), Franziska Wulf (Vera Krömeier) | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2015

Hij is er weer; Hitler ontwaakt zo’n zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog met de ultieme kater en loopt al botsend tegen de Segways en verontwaardigd door selfies over straat, middenin een menigte die zijn lollige reacties meteen bestempelt als ‘method acting’. Het is de setting voor de vernuftige debuutroman van Timur Vermes: wat zou er nu eigenlijk gebeuren als Hitler, de echte, plots in de moderne samenleving terechtkomt? Als we Vermes en verfilmer David Wnendt mogen geloven dan is het een recept voor hilariteit, doch met een waarschuwende ondertoon. Er Ist Wieder Da was in geschreven vorm in elk geval een recept voor succes: van het boek (te koop voor de ludieke prijs van €19,33) gingen in Duitsland ruim twee miljoen exemplaren over de toonbank. De onvermijdelijke verfilming waait nu dus over naar Nederland.

Niet alle Duitse woordgrappen in deze vreemde komedie overleven het ondertitelingsproces. Zo bleef het publiek enigszins stil bij een woordgrap betreffende 'arbeitslage(r)'. De typisch Duitse grappen treffen dus niet altijd doel, maar de anachronistische Hitler zorgt wel degelijk voor humoristische wonderen in alledaagse scenario´s; of hij nu met zijn nazi-uniform naar een stomerij gaat of een flatscreentelevisie ontdekt. Voor het merendeel wordt dit, al dan niet op een belachelijke wijze, helemaal vanuit Hitlers wereldbeeld benaderd. Natuurlijk ziet hij alles van Siemens smartphones tot aan 'Vikipedia' als Arische uitvindingen. Hij reageert dan ook verontwaardigd op de huidige Duitse bevolking en haar onuitgekomen toekomstverwachtingen, en wil als een soort kwaadaardige Marty McFly de wereld corrigeren. Back to the Future-referenties zijn dan ook volop aanwezig.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Er ist wieder da Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Voor mij is dit niet zo'n geslaagde film. Had er veel meer van verwacht, er komen wat grappige scèn......"

Er ist wieder da

acties