Transit Havana
Documentaire over transgenders in Cuba die wachten op een levensveranderende geslachtsoperatie.
play

6,3 details

  • 86 Min
  • Documentaire
  • Duitsland
  • Nederland
  • Cuba
86 Min Duitsland

Heel Cuba kent Mariela Castro – dochter van president Raul en nichtje van Fidel – als voorvechtster van gay rights. Zelf is ze al jaren getrouwd met een man, maar ze doet er alles aan om de positie van seksuele minderheden in Cuba te verbeteren. Onder haar bezielende leiding is de staat onlangs een behandelprogramma voor Cubaanse transgenders begonnen, inclusief psychologische hulp, cross sex hormonen en geslachtsoperaties. De staat vergoedt alle kosten en de medische behandeling is van topklasse. Verandert het socialistische eiland in een paradijs voor transgenders?

Regie
Daniel Abma
Release NL
24.03.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Daniel Abma | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2016

Deze week bracht president Obama een historisch bezoek aan Cuba en lijkt de opheffing van het ruim vijftig jaar oude Amerikaanse handelsembargo dichterbij dan ooit. De release van Transit Havana waarin drie Cubaanse transgenders een geslachtsoperatie hopen te ondergaan, is wat dat betreft perfect getimed. Hoewel de persoonlijke verhalen centraal staan, vormt juist de achtergrond over het echte Cuba en de politieke ontwikkelingen een interessant aspect in deze documentaire van Hollandse bodem.

Elk jaar reizen een Nederlandse en Vlaamse chirurg naar Havana om daar een week lang een aantal transgenders te opereren. Mariela, de dochter van president Raúl Castro, leidt een seksuele revolutie binnen deze socialistische staat en organiseert de mogelijkheid voor transgenders om hun geslacht aan te passen. Al jaren is zij begaan met deze groep mensen, die binnen Cuba niet kunnen rekenen op veel begrip vanwege het gebrek aan informatie over gendervraagstukken. Niet alleen zorgt zij voor deze jaarlijkse kans op gratis operaties, maar ook voor medische nazorg.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Transit Havana Nieuwsberichten