Juryprijs Roze Filmdagen voor 'Transit Havana'

Juryprijs Roze Filmdagen voor 'Transit Havana'

Deze film van Daniel Abma gaat over transgenders op Cuba.

Transit Havana, die vanaf donderdag in Nederland in de bioscoop te zien zal zijn, werd afgelopen weekend op de Roze Filmdagen in Amsterdam bekroond met de Juryprijs voor beste documentaire. De release had niet actueler zijn met het historische bezoek van deze week van de Amerikaanse president Obama aan Cuba.

De film gaat over een Nederlandse en een Vlaamse plastisch chirurg die één keer per jaar naar Havana vliegen op uitnodiging van Mariela, de dochter van de Cubaanse president Raúl Castro, om transgenders te opereren. In het verlengde van de socialistische revolutie, met zijn idealen van emancipatie en zelfverwezenlijking, heeft Mariela Castro een staatsprogramma voor transgenderzorg opgezet. De transgenders krijgen gratis hormonen, operaties en een nieuwe identiteit. De slogan van de campagne is ‘homofobia no, socialismo si!’

Filmmakers Daniel Abma en Alex Bakker volgden de transgenders Odette, Juani en Malú ruim een jaar. Ze hopen op verbetering van hun situatie, maar de ‘nieuwe helden van de revolutie’ blijken nog altijd te maken te hebben met religieuze intolerantie, discriminatie, seksisme, armoede en prostitutie. Terwijl ze wachten op de komst van de buitenlandse chirurgen, die per bezoek maar vijf van hen kunnen behandelen, lopen de spanningen ook onderling op. De documentaire toont een verrassende kant van het eiland vol paradoxen dat zelf ook in transitie is.

NieuwsFilm

meest populair