A Man Called Ove (2015)

Grumpy old men aren't born, they're made...

Ove is een stuk chagrijn die iedereen graag op de regels en hun tekortkomingen wijst. Deze verfilming van de Zweedse bestseller excelleert door hoofdrolspeler Rolf Lassgård
play

7,2 details

  • 116 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Romantiek
  • Zweden
116 Min Zweden

De 59-jarige Ove staat bekend als de meest humeurige man in de wijk. Enkele jaren geleden werd hij afgezet als voorzitter van de vereniging van eigenaren van het appartementencomplex waar hij woont. Dat zint hem nog steeds niet en dus maakt hij nog altijd zijn rondes door de wijk. Als de zwangere Parvaneh en haar familie naar het huis tegenover dat van Ove verhuizen, en per ongeluk zijn brievenbus omver rijden, ontstaat er al snel een onverwachte en hechte vriendschap.

Alt titel
En man som heter Ove, A Man Called Ove
Regie
Hannes Holm
Cast
Rolf Lassgård, Tobias Almborg, Zozan Akgün, Stefan Gödicke, Ida Engvoll, Bahar Pars, Chatarina Larsson, Filip Berg, Jerker Fahlström, Karin de Frumerie, Johan Widerberg, Johan Friberg, Sofie Gällerspång, Lasse Carlsson, Simon Edenroth, Viktor Baagøe, Anna Granath, Fredrik Evers, Anna-Lena Bergelin, Anna-Lena Brundin, Nelly Jamarani, Börje Lundberg, Klas Wiljergård.
Release
13.12.2015
Release NL
23.06.2016
Release DVD
20.10.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Hannes Holm | Cast: Rolf Lassgård (oude Ove), Bahar Pars (Parvaneh), Filip Berg (jonge Ove), Ida Engvoll (Sonja), e.a. Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2015

Vanuit het hoge noorden bereikten de fervente lezer de afgelopen jaren voornamelijk spannende boeken. De Scandinaviërs hebben kennelijk een neus voor thrillers en mysterie. De populariteit ervan wordt steevast vertaald naar de bioscoop, waar het succes van de Zweedse en Deense thriller nog eens dunnetjes wordt overgedaan. Dat De Man die Ove Heet een bestseller is staat buiten kijf. Het is alleen dit keer geen thriller, maar een tragikomedie over een stuk chagrijn die het nodig vindt om alles en iedereen op de regeltjes te wijzen, maar tegelijkertijd een groot verdriet met zich meedraagt. De verfilming van het boek van Frederick Backman door regisseur Hannes Holm blijkt een aangename zit, wat vooral wordt veroorzaakt door de onnavolgbare vertolking van hoofdrolspeler Rolf Lassgård. Er doemen vergelijkingen op met de rollen van Jack Nicholson in As Good As it Gets en About Schmidt en met name in de aftrap de absurd-komische vignettes van Zweed Roy Andersson. Maar zodra we meer komen te weten van titelfiguur Ove slaat niet alleen de ernst maar ook het gevaar van het cliché toe.

Holm slaagt er niet in om de toon van de eerste akte zijn hele boekverfilming lang door te voeren, maar dit lijkt een bewuste keuze. Het zou wellicht ook wat saai zijn geweest om brompot Ove bijna twee uur lang door het beeld te laten lopen terwijl hij anderen wijst op hun tekortkomingen. In zijn afgesloten straat wordt niet met auto's gereden. Menselijk contact beperkt de pensionado graag tot het hoognodige. Hartelijkheid van zijn nieuwe buren, een gezinnetje met twee kids en een derde op komst, worden met argusogen aanschouwd. Hebben al deze mensen nou echt niets beters te doen dan onze Ove het leven zuur te maken? Maar de mopperpot was niet altijd zo moeilijk te versjteren. Eens was hij een enigszins timide en excentrieke jongeman die zijn toekomstige vrouw Sonja ontmoette in de trein. Ove volgde zijn overleden vader op in de fabriek die wielen voor treinen maakt. Diezelfde fabriek die hem na decennia trouwe dienst de deur wees omdat de automatisering haar intrede deed. En dan was er nog de harmonie met de buurman, die is uitgemond in een strijd maar nieuwe dimensies heeft gekregen nu deze zelfde buurman zwaar gehandicapt in een rolstoel zit.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

A Man Called Ove Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Mr. Hulot

"...Ik heb niets tegen CGI, spanning en sensatie of bruut geweld, maar dit soort films mis ik wel eens,......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

A Man Called Ove

acties