Paterson (2016)

If you ever left me I'd tear my heart out and never put it back

De poëzie van het alledaagse leven.
play

7,9 details

  • 118 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigde Staten
  • Frankrijk
  • Duitsland
118 Min Verenigde Staten

Paterson leeft volgens een dagelijkse routine: hij rijdt z'n dagelijkse route met de bus, observeert de stad terwijl hij erdoorheen tuft en luistert naar de conversaties die om hem heen plaatsvinden. Verder schrijft hij elke dag poëzie in een notitieboekje, laat hij z'n hond uit en gaat hij naar een bar om exact één biertje te drinken. Het leven van z'n vrouw Laura is juist continu in beweging. Er komen op dagelijkse basis mooie dingen op haar af, het ene project nog inspiratievoller dan het andere. Paterson is dol op Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ontembare ambitie, terwijl zij volledig gelooft in zijn geheime dichttalent.

Regie
Jim Jarmusch
Cast
Adam Driver, Golshifteh Farahani, Sterling Jerins, Method Man, Barry Shabaka Henley, Kara Hayward, Luis Da Silva Jr., Rizwan Manji, Frank Harts, William Jackson Harper, Jared Gilman, Owen Asztalos, Jaden Michael, Brian McCarthy, Helen-Jean Arthur, Nellie, Dominic Liriano, Chasten Harmon, Kacey Cockett, Joan Kendall, Trevor Parham, Troy T. Parham.
Release
16.05.2016
Release NL
09.02.2017
Release DVD
13.06.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Jim Jarmusch | Cast: Adam Driver (Paterson), Golshifteh Farahani (Laura), Barry Shabaka Henley (Doc), William Jackson Harper (Everett), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2016

"Ik maak liever een film over een man die zijn hond uitlaat dan over de keizer van China", sprak indie-regisseur Jim Jarmusch ooit. Met Paterson heeft hij nu woord gehouden. De nieuwste film van de minimalistische regisseur moet het inderdaad niet van markante, kleurrijke personen hebben, maar juist van de alledaagse realiteit die de meesten van ons ondergaan. De herkenbare werkelijkheid van normale mensen die een dagelijkse routine leven en daar voldoening in vinden. Jarmusch zou Jarmusch niet zijn als hij daar geen poëzie in zag. Paterson is het eerbetoon aan de doorsneemens, een welkome afwisseling van al die films over bijzondere individuen die we gewend zijn.

Die man die in Paterson elke avond de hond uitlaat, draagt dezelfde naam als de film en woont bovendien in de gelijknamige stad in New Jersey. Jarmusch volgt hem gedurende één week van zijn leven. De week begint op maandag, als hij 's ochtends opstaat, ontbijt en naar zijn werk gaat. Als buschauffeur vervoert hij normale mensen die over ordinaire dingen praten. Tussendoor wijdt hij zich aan zijn hobby, de dichtkunst. 's Avonds keert Paterson huiswaarts richting zijn ondernemende vriendin, die in tegenstelling tot hem diverse toekomstplannen koestert. Na het avondmaal gaat hij op stap met de hond en bezoekt hij de plaatselijke bar waar hij zich laaft aan één biertje, alvorens weer vroeg naar bed te gaan. Zie daar een dag uit Patersons leven, die Jarmusch aan aantal keer herhaalt, met slechts minieme variaties op de sleur van alledag. Saai? Feitelijk wel, maar om die saaiheid terug te zien op het witte doek is verfrissend, zeker als het ook nog weet te boeien.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Paterson Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Paterson

acties