Theatraal portret van een stille, rebelse dichteres.
play

7,1 details

  • 125 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • België
125 Min Verenigd Koninkrijk

Het verhaal van de Amerikaanse dichter Emily Dickinson, van haar vroege dagen als schoolmeisje tot een teruggetrokken levende kunstenaar.

Regie
Terence Davies
Cast
Jennifer Ehle, Cynthia Nixon, Keith Carradine, Jodhi May, Emma Bell, Annette Badland, Benjamin Wainwright, Miles Richardson, Eric Loren, Duncan Duff, Noémie Schellens, Catherine Bailey, Rose Williams, Joanna Bacon, Stefan Menaul.
Release
14.02.2016
Release NL
01.12.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Terence Davies | Cast: Cynthia Nixon (Emily Dickinson), Keith Carradine (Vader Dickinson), Jennifer Ehle (Vinnie Dickinson), Duncan Duff (Austin Dickinson), e.a. | Speelduur: 125 minuten | Jaar: 2016

Dat de Britse regisseur Terence Davies het leven van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson naar het witte doek vertaalde, zal geen toeval zijn. Dickinson is buiten Amerika vrij onbekend, ondanks haar nalatenschap van bijna tweeduizend gedichten. De poëte genoot tijdens haar eigen leven in de negentiende eeuw weinig erkenning voor haar werk. Van Davies kan hetzelfde gezegd worden, want hoewel zijn films altijd goed ontvangen zijn door de critici, is de omvang van zijn oeuvre bescheiden en is ook hij niet erg bekend bij het publiek. Davies geeft Dickinson alsnog een stem in het bescheiden kostuumdrama A Quiet Passion, en daarmee ook zichzelf.

Dat Dickinson (1830-1886) amper aandacht kreeg, is niet verwonderlijk, aangezien ze het grootste deel van haar leven in haar ouderlijk huis doorbracht en niet vaak onder de mensen kwam. Die beperkingen vloeiden voort uit het patriarchale, diepgelovige milieu dat haar voortbracht. Het was een verstikkende omgeving voor een rebelse, onafhankelijke dame als zijzelf, die vooral haar eigen meester wou zijn, en niet haar hele leven de wil van haar vader of echtgenoot wou volgen. Ze trouwde dan ook nooit. Ze gaf veel om haar familie en wilde niet riskeren weggetroond te worden door een man. Dit in tegenstelling tot haar vriendinnen, die ze langzaamaan uit het oog verloor vanwege zulke huwelijkse verplichtingen. Haar gedichten waren voor haar een vorm van ontsnapping uit deze mannenwereld, waarin de wens van de vrouw simpelweg nooit ter sprake kwam. Dat haar werk doorspekt was met aanklachten tegen religie en de gangbare rollenpatronen, moge duidelijk zijn.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

A Quiet Passion Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

A Quiet Passion

acties