L'odyssée (2016)

Jacques Cousteau: wie is er niet groot mee geworden? Zijn levensverhaal en vooral de band met zijn zoon Philippe wordt met veel verve verteld in deze prachtig geschoten biopic.
play

6,4 details

  • 122 Min
  • Avontuur
  • Biografie
  • Frankrijk
122 Min Frankrijk

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

Filmtotaal Recensie

Regie: Jérôme Salle | Cast: Lambert Wilson (Jacques Cousteau), Pierre Niney (Philippe Cousteau). Audrey Tautou (Simone Cousteau), Benjamin Lavernhe (Jean-Michel Cousteau), Laurent Lucas (Philippe Tailliez), Vincent Heneine (Albert Falco), e.a. | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2016

"Sinds zijn geboorte draagt de mens het gewicht van de zwaartekracht op zijn schouders [...], maar als hij zich beneden zeeniveau begeeft is hij vrij." Het is vrij vertaald een van de beroemdste quotes van de Fransman Jacques Cousteau. De oceaanonderzoeker verloor het leven op zevenentachtigjarige leeftijd in juni 1997 toen zijn hart het begaf. Cousteau begon zijn loopbaan in de jaren dertig van de vorige eeuw als marineofficier waar hij een grote interesse en voorliefde ontwikkelde voor diepzeeduiken en de technologie om dieper onder het wateroppervlak te komen. Vanaf de jaren veertig richtte Cousteau zich helemaal op zijn passie. Hij was vooral geïnteresseerd in het verleggen van zijn grenzen, maar zijn tweede zoon Philippe liet hem ook de noodzaak van het beschermen van de wereldzeeën inzien.

De relatie tussen Jacques en Philippe vormt de rode draad van deze Franse biopic die met een hoog productiebudget vervaardigd werd. Saillant detail is dat de nabestaanden van de ontdekkingsreiziger zelf niet hun zegen aan het project gaven. Dit wordt bij de aftiteling nog even uitdrukkelijk gemeld. Deze innige relatie, die verder voerde dan slechts de band tussen vader en zoon, is de reden dat filmmaker Jérôme Salle voor een raamvertelling koos. Hij begint met een scène eind jaren zeventig waarin Philippe een vlucht maakt boven de zee en zonder brandstof komt te zitten. Het is een cruciaal moment waarop helemaal aan het eind weer wordt teruggegrepen, nadat hij uitvoerig is ingegaan op de successen en strubbelingen van Cousteau en de rol die Philippe hierbij speelde. Het was niet altijd even gemakkelijk, vooral op het financiële vlak, maar Cousteau blufte zich er met zijn charmes gemakkelijk doorheen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

L'odyssée Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

L'odyssée

acties