Josie

Josie (2018)

You can't hide from your past when revenge comes knocking.

Josie heeft gelukkig een redelijk excuus voor het volgen van de problematische 'male gaze'.
play

4,6 details

  • 100 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
100 Min Verenigde Staten

Hank is een eenzame man die een saai leventje leidt in een slaperig Amerikaans dorpje. Als hij een band krijgt met Josie, een recentelijk overgekomen leerling van de middelbare school, zorgt dat voor vreemde blikken.

Regie
Eric England
Cast
Robin Bartlett, Kurt Fuller, Sophie Turner, Jack Kilmer, Dylan McDermott, Lombardo Boyar, Daeg Faerch, Mickey Faerch, Jennifer Prediger, Jessa Zarubica, Micah Fitzgerald, George Todd McLachlan, Terry Fradet, Jake Parrish, Justin Drucker, Matthew Gallagher, Kevin Teh.
Release
08.02.2018
Release NL
17.05.2018
Release DVD
05.10.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Eric England | Cast: Dylan McDermott (Hank), Sophie Turner (Josie), Jack Kilmer (Marcus), Daeg Faerch (Gator), Kurt Fuller (Gordie), e.a.| Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2018

In de komische animatieserie Family Guy zit een scène waarin de hoogbegaafde baby Stewie een liedje schrijft voor zijn buurmeisje en zijn 'work in progress' laat horen aan zijn beste vriend (en huisdier) Brian. Laatstgenoemde is niet onder de indruk en nog wel het minst van de titel: simpelweg de naam van het meisje op wie Stewie verliefd is. Wanneer Brian opmerkt dat er al belachelijk veel popsongs zijn met een meisjesnaam als titel, reageert de op zijn tenen getrapte Stewie dat hij er dan maar eens twintig moet opnoemen. Zonder te haperen doet Brian dat direct en schudt op aandringen van een gefrustreerde Stewie daarna moeiteloos nog elf titels uit zijn mouw. De timing zorgt voor een humoristisch tafereel, maar ondertussen wordt een aardig punt gemaakt over de creatieve armoede en scheve verhoudingen in de muziekindustrie. Immers, hoeveel door vrouwen geschreven en gezongen liedjes met mannennamen kun je noemen?

Mannelijke tekstschrijvers plaatsen in hun liedjes graag vrouwen op een voetstuk, maar verzuimen dat vaak te doen met enig creatief schrijfwerk, wat resulteert in dit soort ongeïnspireerde titels. Is haar naam nou echt het enige aan haar wat het bezingen waard is? Is haar karakter ondergeschikt aan die naam? Hoewel dergelijke liedjes zonder kwade intenties worden gemaakt, zijn ze wel het product van een patriarchaal systeem dat ze onbewust in stand houden. In de grotendeels door mannen bestierde filmwereld gaat het er niet veel anders aan toe; talloze films hebben een vrouwennaam als titel. Soms is dat niet meer dan logisch omdat het simpelweg de naam is van de hoofdpersoon (Carrie, Hanna, Juno, Emma, Amélie), maar er zijn ook talloze voorbeelden van vrouwelijke titelfiguren wier rol er louter uit bestaat de mannelijke hoofdpersoon het hoofd op hol te brengen (Roxanne, Annie Hall, Sabrina, Malèna, Lolita).

videotrailers & clips