Het totstandkomingsproces van de befaamde Matthäus-Passion door nestor Reinbert de Leeuw laat zien dat diens vuur nog lang niet gedoofd is.
play

7,8 details

  • Documentaire
  • Nederland
Nederland

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen”, zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Regie
Cherry Duyns
Cast
Reinbert de Leeuw.
Release
24.09.2016
Release NL
16.03.2017

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

Filmtotaal Recensie

Regie: Cherry Duyns | Speelduur: 175 minuten | Jaar: 2016

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw heeft zijn leven gewijd aan moderne klassieke muziek. Op uitnodiging van een barokgezelschap besloot hij zich grondig te wijden aan de beroemde passie van Bach. Daarover werd afgelopen winter al een documentaire uitgebracht en nu Pasen er bijna is, brengen Cherry Duyns en Reinbert de Leeuw de volledige registratie uit van de uitvoering die De Leeuw destijds voorbereidde.

De volledige uitvoering van de Matthäus Passion duurt pakweg drie uur en draait in z'n geheel in de bioscoop. De Passion is het lijdens- en sterfverhaal van Jezus Christus, zoals dat in het Evangelie van Matteüs verteld wordt. Het oorspronkelijke stuk dateert uit 1727, toen het voor het eerst werd uitgevoerd onder leiding van Johann Sebastian Bach zelf. Ook voor niet-religieuze mensen is de Matthäus Passion een echte aanrader, want het betreft één van de mooiste klassieke stukken ooit gemaakt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw

acties