I Am Not Your Negro (2016)

In "Remember This House" Raoul Peck envisions the book James Baldwin never finished -a radical narration about race in America, through the lives and assassinations of three of his friends: Martin Luther King Jr., Medgar Evers and Malcolm X. using only

Helaas behoort racisme in de VS nog steeds tot de actualiteit. James Baldwin stond aan de wieg van het burgerrechtenactivisme.
play

8,2 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
  • Frankrijk
93 Min Verenigde Staten

'I Am Not Your Negro' is een documentaire over het gedachtegoed van de Amerikaanse schrijver James Baldwin. Deze was schrijver van romans, essays, toneelstukken en poëzie en stond ook bekend als socio-politiek criticus van de status quo in raciale, seksuele en klasseverhoudingen in de Verenigde Staten en de wijdere westerse wereld. Zijn bekendste werken zijn Go Tell It on the Mountain, Notes of a Native Son en Giovanni's Room, allemaal uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw.

Regie
Raoul Peck
Cast
Samuel L. Jackson, Marlon Brando, Charlton Heston, Audrey Hepburn, Tony Curtis, Doris Day, Harry Belafonte, Gary Cooper, George W. Bush, Joan Crawford, Bob Dylan, Ray Charles, Dick Cavett, James Baldwin, Shumerria Harris.
Release
10.09.2016
Release NL
11.05.2017
Release DVD
26.09.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Raoul Peck | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2016

Het is ruim zestig jaar geleden dat Rosa Parks een heldhaftige daad stelde, waarvan we ons vandaag de dag afvragen waarom ze destijds überhaupt een punt moest maken. In 1955 vertikte Parks, die toen al actief was al burgerrechtenactiviste, het om nog langer een verschil te accepteren in het openbaar vervoer. Toen het deel van de bus dat voor de zwarte passagiers gereserveerd was, vol zat, nam ze plaats in het 'witte' gedeelte.

De daad van rebellie leidde tot een boete die Parks weigerde te betalen, een gevangenisstraf en vooral veel aandacht onder meer door toedoen van Martin Luther King. Je kunt je nog steeds niet voorstellen dat er op die manier onderscheid werd gemaakt tussen zwarte en blanke Amerikanen. Ook al behoren racisme en segregatie in deze expliciete vorm wellicht tot het verleden, de westerse maatschappij met de Amerikaanse in het bijzonder, worstelt nog steeds met het vraagstuk.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

I Am Not Your Negro

acties