Zaatari Djinn

Zaatari Djinn (2016)

A moving story of children's fantasies, played out across lands left desolate by war.

Indrukwekkende, maar (te) trage documentaire.
play

5,7 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Nederland
90 Min Nederland

Midden in de Jordaanse woestijn ontstaat een nieuwe tentstad, Zaatari. Door de ogen van vier kinderen kijkt deze film hoe het is om hier op te groeien.

Regie
Catherine van Campen
Release
17.11.2016
Release NL
02.03.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Catherine van Campen | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2017

De vluchtelingencrisis zorgt voor grote verdeeldheid in Europa en speelt ook in Nederland een belangrijke rol in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De politiek laat zich regelmatig abstract over de kwestie uit, maar gelukkig zijn er foto's en video's die van elke abstractie ontdaan zijn. Denk aan de indrukwekkende foto van het verdronken jongetje Alan Kurdi. De documentaire Zaatari Djinn lijkt een soortgelijk effect te willen sorteren.

Zaatari Djinn draait om het Jordaanse vluchtelingenkamp Zaatari, vlakbij de grens met Syrië. Eind vorig jaar had het kamp zo'n tachtigduizend inwoners, waarmee het een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld was en opmerkelijk genoeg ook de vierde stad van Jordanië. Regisseur Catherine van Campen trok naar het kamp om daar een interessant proces vast te leggen dat zich voltrekt in het kamp. Langzaamaan begint zich een stad te vormen, compleet met zijn eigen districten en winkelstraatjes.

videotrailers & clips