David Lynch: The Art Life
Oppervlakkige documentaire over het vroege leven van meesterfilmmaker David Lynch, tot aan zijn eerste film.
play

7,2 details

  • 88 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Verenigde Staten
  • Denemarken
88 Min Verenigde Staten

David Lynch neemt ons mee op een intieme reis door zijn vormende jaren. Van zijn idyllische jeugd in een klein stadje in Amerika, naar de duistere staten van Philadelphia. Het is een blik op vormende gebeurtenissen voor zijn kijk op kunst en het creatieve proces.

Regie
Jon Nguyen
Rick Barnes
Cast
David Lynch.
Release
04.09.2016
Release NL
23.11.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Jon Nguyen, Rick Barnes & Olivia Neergaard-Holm | Cast: David Lynch, e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2016

David Lynch is een unieke kunstenaar: maker van invloedrijke, bijzondere films, aparte schilderijen en foto's, en muzikant van wisselende kwaliteit. Hoewel David Lynch: The Art Life wel pogingen doet om uniek over te komen met vervormde beelden en vreemde camerastandpunten, benadert de documentaire nooit de creativiteit en eigen stijl van Lynch zelf. Wat overblijft is David Lynch die via voice-over en interview zijn levensverhaal vertelt, vanaf zijn geboorte tot aan zijn eerste speelfilm, Eraserhead. Dat debuut uit 1977 wordt samen met David Lynch: The Art Life in selecte filmtheaters opnieuw uitgebracht.

David Lynch vertelt zijn levensverhaal, wat samengevat niet heel opzienbarend is. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd Lynch geboren, op 20 januari 1946, in Missoula, Montana. Vanwege zijn vaders werk verhuizen zijn ouders veel, waardoor de jonge Lynch in veel plaatsen in de Verenigde Staten opgroeide. Desalniettemin had hij geen ongelukkige jeugd, dankzij een goede opvoeding en liefhebbende ouders. Hij had een hekel aan school. Aan het einde van zijn schoolperiode besloot Lynch dat hij wilde schilderen of liever gezegd: het leven van een kunstenaar wilde leiden (vandaar de titel). Hij ging daarvoor naar de kunstacademie, eerst in Boston en later in Philadelphia. Daar ontmoet hij zijn eerste vrouw Peggy, met wie hij in 1967 trouwt. In 1968 krijgen ze een kind, Jennifer Lynch. Hij was bang voor het vaderschap, ervaringen die hij later verwerkte in het script voor Eraserhead, hoewel dat niet heel expliciet in deze film naar voren komt.

videotrailers & clips