Vice (2018)

Based on the True Story You Were Never Supposed to Know.

Vermakelijke doch ongefocuste biopic over misschien wel de meest invloedrijke Amerikaanse politicus van de laatste vijftig jaar.
play

6,7 details

  • 132 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Komedie
  • Historisch
  • Verenigde Staten
132 Min Verenigde Staten

Dick Cheney is een bureaucraat. Een insider in de kaasstolp die Washington heet. Hij was ooit vicepresident van George W. Bush, veranderde de Verenigde Staten en had blijvende invloed op de wereld. Dit is zijn verhaal.

Regie
Adam McKay
Cast
Christian Bale, Tyler Perry, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Bill Pullman, Jesse Plemons, Eddie Marsan, Shea Whigham, Bill Camp, Alison Pill, Lily Rabe, Don McManus, Lisa Gay Hamilton, Brandon Firla, Jillian Armenante, Justin Kirk, Stephen Adly Guirgis, Stefania Owen, Matt Nolan, Joe Sabatino, Brian Poth, Abigail Marlowe, Liz Burnette, Al Carabello, Joey Brooks.
Release
12.12.2018
Release NL
28.02.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Adam McKay | Cast: Christian Bale (Dick Cheney), Amy Adams (Lynne Cheney), Steve Carell (Donald Rumsfeld), Sam Rockwell (George W. Bush), Alison Pill (Mary Cheney) e.a.| Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2018

Sinds wanneer is Adam McKay ineens de nieuwe Oliver Stone? De regisseur die bekendstond om zijn absurdistische komedies met Will Ferrell maakt sinds kort heel wat minder lollige films waarin hij grote Amerikaanse kwesties fel te lijf gaat. Drie jaar geleden werd in The Big Short het grote graaien van Wall Street aan de kaak gesteld en met Vice daalt McKay af in het moeras van immoraliteit dat Dick Cheney heet. Eén zo'n film is een uitzondering, maar bij twee kunnen we spreken van een patroon. Deze carrièreswitch komt overigens niet geheel uit de lucht vallen. De tweede Anchorman stak al de draak met de uitholling van het Amerikaanse nieuwstelevisielandschap en de pretentieloze actiekomedie The Other Guys toonde tijdens de aftiteling allerlei onthutsende feiten over het ontstaan van de bankencrisis. Er zat duidelijk al een tijdje wat woede bij McKay en dus wordt in Vice flink stoom afgeblazen.

Vanwege de dagelijkse portie onthutsend Trump-nieuws zou je haast vergeten dat het Bush-tijdperk dat tien jaar geleden eindigde ook niet bepaald een toonbeeld van politieke rechtschapenheid was. Het is echter de vraag in hoeverre dat George W. Bush persoonlijk aan te rekenen is. Zoals de biopic W. van Oliver Stone al liet zien, heeft Bush het presidentschap met meer geluk dan wijsheid veroverd en werd zijn tijd in het Witte Huis meer gekenmerkt door onhandig gestuntel dan door geniepige machtspolitiek. Nee, voor dat laatste moeten we bij zijn vicepresident zijn: Dick Cheney. Een man die machtig wist te worden door zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven. In Vice wordt zijn volledige politieke carrière in beeld gebracht, die een stuk langer is dan velen weten: Cheney kwam al onder Richard Nixon in het Witte Huis en keerde er vervolgens regelmatig terug.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Vice Nieuwsberichten

Laatste reacties

Kabol

"...Sorry hoor, maar ik vond het echt waardeloos. Onduidelijk (opeens is hij een topper) maar vooral: re......"

Kabol

"...Sorry hoor, maar ik vond het echt waardeloos. Onduidelijk (opeens is hij een topper) maar vooral: re......"

Vice

acties