Celebrity

Regisseur Adam McKay reageert op kritiek Amerikaanse generaal op 'Vice'

En Christian Bale deelt de reactie van Dick Cheney zelf op de film.

door FilmTotaal om 13:11 in Celebrity
Ondanks het feit dat Vice, de biopic over Dick Cheney, goed werd onthaald, was niet iedereen een fan van de film. Onder hen ook de Amerikaanse procureur-generaal William Barr en niemand minder dan Cheney zelf. Regisseur Adam McKay en Christian Bale lieten zich hier recentelijk over uit.

Barr vindt namelijk dat de film een vertekend beeld geeft van de zogeheten 'unitary executive theory'. Deze houdt in dat de uitvoerende macht van de Amerikaanse President onbeperkt zou moeten zijn, iets waar vicepresident Cheney in de film naar streeft. Zo zei Barr: ''Het is een verschrikkelijke film, waar zo goed als niks in klopt. Neem bijvoorbeeld de 'unitary executive theory'. Het idee hierachter is niet dat de President meer macht krijgt, maar dat om het even welke uitvoerende macht onder de supervisie van de President valt''.

McKay's reactie
De regisseur van de film vindt dat Barr Cheney's radicale interpretatie afdoet als een samenzweringstheorie, terwijl de 'unitary executive theory' vandaag de dag nog bestaat en er nog steeds verkeerd gebruikt van wordt gemaakt onder Donald Trump. Zo zegt McKay: ''De bedoeling is duidelijk, ze willen dat de President zich niet meer hoeft te verantwoorden en hem alle macht geven. Als je me niet gelooft, lees dan maar eens Cheney's 'Iran Contra'-verklaring. Hierin wordt duidelijk hoe hij er gebruikt van maakte''.

Cheney's reactie op de film
Ook deelde Bale recentelijk de reactie die Cheney had op de film: ''Één van de moeders op de school van mijn zoon was samen met Cheney op een feest aanwezig. Zij vroeg aan Cheney of hij een boodschap aan mij wou overmaken en zijn antwoord was: ''Zeg Chrisitan Bale maar dat hij een eikel is''. Ik dacht dat het een grapje was, maar blijkbaar meende Cheney het''. Een woordvoerder van Dick Cheney ontkent echter het hele verhaal en vertelt dat dit gesprek tussen Cheney en de moeder nooit heeft plaatsgevonden.

NieuwsFilm

meest populair