Revenge

Revenge (2017)

In deze feministische en zeer stijlvolle wraakfantasie spat het bloed met liters tegelijk tegen de muren op!
play

7,1 details

  • 108 Min
  • Actie
  • Thriller
  • Horror
  • Frankrijk
108 Min Frankrijk

Jen is in een villa in de woestijn, met haar rijke vriendje Richard. Ze kijkt uit naar een weekendje vol romantische activiteiten. Het loopt echter compleet uit de hand als Richards vrienden opduiken. Ze vertonen zeer ongepast gedrag en dit leidt tot de brute verkrachting van Jen. De mannen proberen van hun probleem af te komen, maar onderschatten de veerkracht van de meedogenloze Jen.

Regie
Coralie Fargeat
Cast
Vincent Colombe, Kevin Janssens, Matilda Anna Ingrid Lutz, Guillaume Bouchède, Avant Strangel, Jean-Louis Tribes.
Release
10.09.2017
Release NL
23.08.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Coralie Fargeat | Cast: Matilda Anna Ingrid Lutz (Jen), Vincent Colombe (Stan), Kevin Janssens (Richard), Guillaume Bouchède (Dimitri) | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2017

Binnen het exploitatiegenre is een speciaal hoekje ingeruimd voor de 'rape and revenge'-films. Aan inhoud en subtiliteit hebben deze films een broertje dood. Het voornaamste doel is seks en geweld exploiteren om zo het publiek te choqueren. Wat voor een plot moet doorgaan, is steevast ingedeeld in drie scherpomlijnde aktes: 1) de vrouw wordt verkracht en voor dood achtergelaten; 2) de vrouw herrijst uit een ogenschijnlijke dood en herstelt; 3) de vrouw ontketent een reeks bloederige wraakacties tegenover de daders. Daarmee komen twee verschillende zienswijzen met elkaar in botsing, want is een dergelijke film nou vrouwonvriendelijk of juist heel feministisch?

Dat is natuurlijk volkomen afhankelijk van de aanpak die de filmmakers kiezen. In Revenge ligt de focus heel duidelijk op het creëren van een feministische wraakfantasie. Om te beginnen is het beoogde slachtoffer geen muurbloempje, maar een seksbom die het hoofd van elke heteroman op hol weet te brengen. Ga maar na: in elk shot zuigt Jen op een lolly, speelt ze met haar blonde haarlokken of danst ze sensueel in een kort rokje. Heel ongebruikelijk voor dit soort films, maar ook meer dan welkom. Hoezeer de mannen ook opgaan in het verleidingsspel van de vrouw, het geeft hen nooit een vrijbrief om haar lichamelijke grenzen te overschrijden. Wat dat betreft komt de release van de film op een gunstig moment, want in het huidige #MeToo-tijdperk zal zo'n boodschap ongetwijfeld luid resoneren, zeker in Hollywood.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Revenge Nieuwsberichten