Lerd

Lerd (2017)

Het gevecht van de gewone man tegen de corruptie is een meeslepend verhaal over onmacht en moraal.
play

7,3 details

  • 117 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Iran
117 Min Iran

Een voormalig professor aan de universiteit, Reza, woont nu als goudvisboer in een dorpje in het noorden van Iran. Maar als zijn watertoestroom wordt afgesneden, besluit hij te proberen de sluis weer te openen - anders overleven zijn vissen het niet. Maar bij die poging wordt hij aangevallen door de lokale man Abbas, die werkt voor 'het Bedrijf', dat de voorraden afsluit. Daarop beginnen de problemen van Reza.

Alt titel
A Man of Integrity
Regie
Mohammad Rasoulof
Cast
Zeinab Shabani, Soudabeh Beizaee, Reza Akhlaghirad, Sepehr Ebadi, Nasim Adabi, Bagher Yekta, Mehdi Mehraban, Majid Potki, Zhila Shahi, Missagh Zareh.
Release
19.05.2017
Release NL
03.05.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Mohammad Rasoulof | Cast : Reza Akhlaghirad (Reza), Soudabeh Beizaee (Hadis), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2017

"De trots van mannen leidt soms tot problemen die alleen de intelligentie van vrouwen kan oplossen." Met deze wijze woorden probeert Hadis als schoolhoofd één van haar leerlingen te overtuigen dat een ruzie tussen haar man Reza en de vader van het meisje niet verder mag escaleren. De twee mannen staan elkaar naar het leven en er is zelfs een frauduleuze doktersverklaring opgesteld om een mishandeling te framen. De situatie is uiterst nijpend geworden. Door een handgemeen is Reza in de bak beland, terwijl 'slachtoffer' Abbas er makkelijk vanaf is gekomen.

Het ambacht van filmmaker is in Iran een gevaarlijke onderneming. In het strenge land is menig filmmaker ofwel in de gevangenis beland (zoals Jafar Panahi) of tot ballingschap in het buitenland veroordeeld (Asghar Farhadi). Meestal hangt het werk van deze regisseurs samen met de universele of westerse thema's die ze behandelen. Voor de maker van A Man of Integrity, Mohammad Rasoulof, is het al niet veel anders. De cineast zat met Panahi zes jaar vast en moest in het geheim filmen.

videotrailers & clips