A Man of Integrity
Recensie

A Man of Integrity (2017)

Het gevecht van de gewone man tegen de corruptie is een meeslepend verhaal over onmacht en moraal.

in Recensies
Leestijd: 2 min 57 sec
Regie: Mohammad Rasoulof | Cast : Reza Akhlaghirad (Reza), Soudabeh Beizaee (Hadis), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2017

"De trots van mannen leidt soms tot problemen die alleen de intelligentie van vrouwen kan oplossen." Met deze wijze woorden probeert Hadis als schoolhoofd één van haar leerlingen te overtuigen dat een ruzie tussen haar man Reza en de vader van het meisje niet verder mag escaleren. De twee mannen staan elkaar naar het leven en er is zelfs een frauduleuze doktersverklaring opgesteld om een mishandeling te framen. De situatie is uiterst nijpend geworden. Door een handgemeen is Reza in de bak beland, terwijl 'slachtoffer' Abbas er makkelijk vanaf is gekomen.

Het ambacht van filmmaker is in Iran een gevaarlijke onderneming. In het strenge land is menig filmmaker ofwel in de gevangenis beland (zoals Jafar Panahi) of tot ballingschap in het buitenland veroordeeld (Asghar Farhadi). Meestal hangt het werk van deze regisseurs samen met de universele of westerse thema's die ze behandelen. Voor de maker van A Man of Integrity, Mohammad Rasoulof, is het al niet veel anders. De cineast zat met Panahi zes jaar vast en moest in het geheim filmen.

Dat het Iraanse regime niet al te blij zal zijn met Rasoulofs drama is geen verrassing. De Iraniër stelt met een persoonlijk verhaal over een goudvissenkweker en zijn gezin de corruptie van het land aan de kaak. Reza probeert met vrouw Hadis een rustig leven op het platteland in het noorden van Iran te leiden. Buurman Abbas heeft het echter op zijn grond en boerderij gemunt. De methoden die de slechte buur hanteert om zijn zin te krijgen worden steeds drastischer. Op een dag komt Reza aan bij zijn visvijvers om te ontdekken dat zijn dieren om zeep zijn geholpen. Abbas heeft het water vergiftigd.

Zoals wel vaker vertoond in de moderne Iraanse cinema begint ook A Man of Integrity met een relatief klein probleem dat al snel compleet uit de hand loopt en tot onvoorspelbaarheden en immense gevolgen leidt. Abbas gaat hierbij steeds een stapje verder, waarbij hij zich gesteund voelt door een grote vage organisatie, 'De Firma' en waarbij omkoping en afpersing de modi operandi zijn. Reza weigert zich aan deze handelswijze te confirmeren, maar trekt met eerlijkheid aan het kortste eind.

Terwijl haar echtgenoot zich verre van illegale methoden houdt, gooit Hadis het over een andere boeg. Als je het heft niet in eigen hand neemt kom je nooit ergens. Rasoulof legt op genadeloze wijze de corruptie in zijn land bloot. Het is praktijk die zich in alle gelederen van de samenleving voordoet. Hoe lang houdt Reza zich nog keurig aan de regels? Hij is immers een man die integriteit hoog in het vaandel heeft staan.

De strijd van David tegen Goliath is gedoemd te mislukken. Waar Rasoulof hooguit wat de fout in gaat is met de haast heiligenstatus die hij zijn normale man toedicht. Om tot rust te komen dompelt Reza zich regelmatig onder in een plas melkwit water in een grot. Hij wast zich haast letterlijk in onschuld. De hoofdvraag die dan ook opdoemt is er niet meer één van moraliteit. Soms betekent het juiste doen niet altijd het boekje volgen. Hadis is hiervan doordrongen.

A Man of Integrity komt wat traag op gang en Rasoulof legt niet altijd alles uit, waardoor hij soms met grote stappen snel thuis wil zijn. Daarnaast is het kwaad waartegen Reza strijdt van het evidente soort. Maar de emoties die hier uitgedragen zijn zo invoelbaar dat het weinig deert. Niet voor niets won Rasoulof de prijs in Cannes bij het Un Certain Régard-programma.