Skjelvet (2018)

Noorse rampenfilm met de clichés en de spanning die je van het genre mag verwachten.
play

6,6 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Actie
  • Noorwegen
106 Min Noorwegen

n 1904 werd Oslo geschud door een aardbeving met een 5,4 op de schaal van Richter, met een epicentrum in de "Oslo Graben" die onder de Noorse hoofdstad loopt. Nu zijn er aanwijzingen dat we binnenkort een grote aardbeving in Oslo kunnen verwachten ... The Quake.

Alt titel
The Quake
Regie
John Andreas Andersen
Cast
Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande, Stig R. Amdam, Hang Tran, Kathrine Thorborg Johansen, Ravdeep Singh Bajwa, Tina Schei, Ingvild Haugstad.
Release
19.08.2018
Release NL
21.02.2019
Release DVD
07.06.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: John Andreas Andersen | Cast: Kristoffer Joner (Kristian Eikjord) Ane Dahl Torp (Idun Karlsen), Kathrine Thorborg Johansen (Marit Lindblom), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2018

De rampenfilm was ooit vaste prik voor Hollywood. Vooral in de jaren zeventig was het een zeer populair en succesvol genre, met films als The Poseidon Adventure en The Towering Inferno. Na de jarenlange dip die daarop volgde, fleurde het genre in de jaren negentig weer helemaal op. Mede door de ontwikkelingen op het gebied van special effects konden de rampen en destructie overtuigender en grootschaliger dan ooit op het witte doek getoverd worden. Deze films inspireerden de Noor Roar Uthaug tot The Wave, een Noorse variant op de Hollywood-rampenfilm. Drie jaar later is daar nu een vervolg op gemaakt, met alles wat je van het genre mag verwachten.

In die jaren negentig zijn het vooral natuurrampen die Hollywood teisteren. Titels zoals Twister, Volcano en Hard Rain maakten meteen duidelijk waar ze over gingen. The Wave en The Quake passen dus uitstekend in dat rijtje. Toch gaan de films zelden over de oorzaak van de ramp, hoewel men daar wel vaak aandacht aan besteedt. Het gaat om de chaos en destructie als gevolg van de ramp, en om de relaties die hersteld worden. Meestal betreft het een familie-eenheid, traditioneel of niet, die door elkaar te redden dichter tot elkaar komt.

alle artikelen (2)

Skjelvet Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Skjelvet

acties