Donbass (2018)

Fake news en groteske politici in het chaotische, door oorlog geteisterde Oost-Oekraïne.
play

7,1 details

  • 110 Min
  • Drama
  • Duitsland
  • Oekraïne
  • Frankrijk
  • Nederland
  • Roemenië
110 Min Duitsland

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een 'praktische handleiding' voor het overleven in zo'n hel.

Regie
Sergei Loznitsa
Cast
Valeriu Andriuta, Sergei Kolesov, Thorsten Merten, Boris Kamorzin, Sergei Ruskin, Evgeny Chistyakov, Natalya Buzko, Georgiy Deliev, Konstantin Itunin, Oleksandr Techynskyi, Vadim Dubovsky, Irina Plesnyayeva, Alexander Zamuraev, Svetlana Kolesova, Olesya Zhurakovskaya.
Release
09.05.2018
Release NL
07.02.2019
Release DVD
23.04.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Sergei Loznitsa | Cast: Valeriu Andriuta, Evgeny Chistyakov, Georgiy Deliev, e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2018

Als Nederlanders weten we sinds het neerstorten van de MH17 maar al te goed in wat voor situatie Oost-Oekraïne verkeert en welke gevolgen dat kan hebben. In Donbass toont regisseur Sergei Loznitsa de chaos van de burgeroorlog in de regio Donbass en de consequenties van dat conflict op de inwoners. Dit gebeurt op een fragmentarische manier, waarin we steeds in een nieuw hoofdstuk een kleine inkijk in de oorzaken en gevolgen van de oorlog krijgen. Corrupte politici, zogenaamde nieuwsstations die met acteurs en scripts werken, schuilkelders, grensposten en zelfs een huwelijk passeren de revue. Momenten van afschuw, ontroering en humor wisselen elkaar vlot af in deze speelfilm die alle facetten van de oorlog lijkt te behandelen.

In de eerste scène van Donbass is een aantal acteurs te zien die in een trailer in de make-up zitten en hun scripts lezen. Onder militaire begeleiding en met een cameraploeg worden ze door het puin van de stad naar de filmlocatie gebracht. Er zijn enkele schoten te horen, dus de filmploeg moet even schuilen. Als de kogels niet meer fluiten blijkt wat deze filmploeg hier komt doen. De acteurs doen zich voor als burgers en ooggetuigen en doen uit de doeken hoe Oekraïne hen aangevallen heeft. Deze eerste scène geeft gelijk aan wat voor rol 'fake news' en propaganda in deze burgeroorlog hebben gespeeld. Daarna komt telkens een nieuw aspect van de oorlog aan bod, zonder dat deze segmenten direct verband met elkaar houden.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Donbass Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Donbass

acties