Schapenheld

Schapenheld (2018)

How to live in a world that conflicts with your ideals?

Marktwerking en overheidsbetutteling bedreigen de Nederlandse schaapsherder. Brabander Stijn is de gedroomde spil in het geheel.
play

6,8 details

  • 81 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • Roemenië
81 Min Nederland

Zo’n tien jaar geleden leerde filmmaker Ton van Zantvoort de idealistische Stijn kennen als een opgewekte, relaxte man. Stijn is een van de laatst overgebleven, traditioneel werkende Nederlandse schaapherders. Met zijn schapen en drie trouwe viervoeters doorkruist hij natuurgebieden en landerijen, waarbij de grazende kudde het land op milieuvriendelijke wijze bewerkt. Maar van de romantiek en rust die we verbinden met het eeuwenoude beroep van herder is anno nu weinig overgebleven. Aanbestedingen worden steeds ingewikkelder en opdrachten lastiger binnen te halen, omdat grote bedrijven, goedkope Oost-Europese herders en slimme machines het qua kosten makkelijk van Stijn winnen. De documentaire volgt Stijn en zijn familie in hun zoektocht om de traditie levend te houden. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of moet hij met de kudde meegaan?

Regie
Ton van Zantvoort
Release
17.11.2018
Release NL
17.11.2018
Release DVD
21.02.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Ton van Zantvoort | Speelduur: 81 minuten | Jaar: 2018

Veel mensen koesteren romantische gevoelens bij een leven als schaapherder. Op het eerste gezicht klinkt het ook heel aantrekkelijk: elke dag in de natuur bezig zijn, je eigen werkuren bepalen en genieten van rust, ruimte en vrijheid. Maar in hoeverre strookt dit rooskleurige beeld - voornamelijk ingegeven door film en literatuur - nog met de werkelijkheid? De ontluisterende documentaire Schapenheld toont hoe het beroep van traditionele schaapherder steeds meer in de verdrukking raakt door marktwerking en overheidsbetutteling.

We maken kennis met de Brabantse schaapherder Stijn, die zich gaandeweg ontpopt tot de gedroomde spil voor deze documentaire. Stijn is aanvankelijk geen weerloos slachtoffer, maar een man die het hart op de tong heeft. Vloeken doet hij aan de lopende band ("Ga dan godverdomme op de Noordpool wonen!") en tijdens het schapen scheren laat hij lekker recalcitrant de rockmuziek uit de speakers van zijn radio schallen. Hij is een rebel en idealist pur sang, maar zijn kruistocht tegen de op geldbeluste Nederlandse overheidsorganen is wel degelijk gemeend en dat weet Schapenheld goed over te brengen.

videotrailers & clips