Ray & Liz (2018)

Intieme speelfilm van fotograaf Richard Billingham over zijn jeugd en zijn ouders.
play

7,4 details

  • 108 Min
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
108 Min Verenigd Koninkrijk

Fotograaf Richard Billingham keert terug naar het flatje in de buitenwijken van Birmingham, waar hij samen met zijn broer opgroeide. Daar gaat hij de confrontatie aan met zijn ouders, Ray en Liz.

Regie
Richard Billingham
Cast
Tony Way, Justin Salinger, Michelle Bonnard, Ella Smith, Richard Ashton, Sam Gittins, James Eeles, Patrick Romer, Andrew Jefferson-Tierney, James Hinton.
Budget
$ 601.191
Release
05.08.2018
Release NL
28.02.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Richard Billingham | Cast: Justin Salinger (Ray), Ella Smith (Liz), Patrick Romer (Older Ray), Tony Way (Lol), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2018

In de jaren negentig werd Richard Billingham bekend met zijn fotoportretten van zijn jeugd waarin zijn ouders Ray en Liz een hoofdrol vertolkten. Meer dan twintig jaar later zijn deze ouders het onderwerp voor Billinghams eerste speelfilm. Het resultaat is een film met mooie cameravoering in duistere sociale huurflats in de buurt van Birmingham. Vader Ray is een eenzame alcoholist en moeder Liz een kettingroker met haar armen vol tattoos die steeds de verkeerde beslissingen voor haar en haar kinderen lijkt te nemen. Toch weten Billingham en vooral ook de acteurs deze vervelende personages soms met veel liefde tot leven te brengen.

Ray & Liz vertelt het verhaal van de familie Billingham in drie periodes. In de eerste slijt een wat oudere Ray zijn dagen in een troosteloze flat terwijl hij drie grote plastic flessen zelfgebrouwen alcohol per dag wegdrinkt. Het enige contact met de buitenwereld is Sid die elke dag de drank komt brengen. In het tweede tijdvak zijn Ray en Liz nog samen en de kinderen van het stel nog klein. Ze hebben een oppas nodig en oom Lol komt langs om op de kinderen te passen. Oom Lol is alleen niet bijster slim en blijkt ook een drankprobleem te hebben. Als Ray en Liz zeggen dat ze drank hebben verstopt in het huis dreigt het helemaal mis te gaan. In het derde gedeelte van de film zijn de kinderen tieners en lijkt er weinig veranderd te zijn in de levens van Ray en Liz. Ze wonen in een sociale huurwoning, ze slapen midden overdag en drinken en roken veel te veel. Jongste zoon Jason vindt deze thuissituatie niet meer prettig en besluit nachtenlang weg te blijven.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Ray & Liz

acties