Grâce à Dieu
Een slechte Ozon is op zijn minst interessant. Een goede is meesterlijk. Dit kerkelijk misbruikschandaal is Ozon in topvorm.
play

7,3 details

  • 137 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • België
137 Min Frankrijk

Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke kerk bekend te maken. Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De gevolgen van het onthulde schandaal zijn niet te overzien en zal hun levens voorgoed veranderen.

Alt titel
By the Grace of God
Regie
François Ozon
Cast
Frédéric Pierrot, Melvil Poupaud, Hélène Vincent, Bernard Verley, Josiane Balasko, Eric Caravaca, François Chattot, François Marthouret, Aurélia Petit, Denis Menochet, Swann Arlaud, Jules Gauzelin, Éric Gigout, John Sehil, Martine Erhel, Amélie Daure, Jeanne Rosa, Julie Duclos.
Release
10.12.2018
Release NL
04.04.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: François Ozon | Cast: Melvil Poupaud (Alexandre Guérin), Denis Ménochet (François Debord), Swann Arlaud (Emmanuel Thomassin), Éric Caravaca (Gilles Perret), François Marthouret (Cardinal Barbarin), Bernard Verley (Bernard Preynat) e.a. | Speelduur: 137 minuten | Jaar: 2018

Drie volwassen mannen lijken weinig gemeen te hebben: gelovig familieman Alexandre, knuffelbare activist François en beschadigde intellectueel Emmanuel. Hun levens zijn door dezelfde katholieke geestelijke getekend. Als jonge scouts zijn ze misbruikt door pastor Preynat. Vele anderen ook. Erkenning krijgen voor wat er is gebeurd is gemakkelijk, maar Rome ziet liever vergeving dan vergelding. Grâce à Dieu is een waargebeurd drama over de schreeuw om rekenschap.

Alleen al de vertelstructuur is opzienbarend. De film is min of meer opgebouwd uit drie onderdelen. Elk volgt een van de mannelijke hoofdpersonen, maar toch werkt het verloop van de misbruikzaak als een rode draad die in chronologische volgorde verteld wordt. Er is veel gepraat en er gebeurt ontzettend veel in elk losstaand verhaalonderdeel. Toch blijft de film meer dan twee uur intrigerend en goed te volgen.

videotrailers & clips